Izvor: B92, 07.Maj.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KARLA DEL PONTE U VUKOVARU I OKOLINI

Erdut -- "Dosla sam u Vukovar da, u ocekivanju izrucenja 'Vukovarske trojke', ohrabrim i pozovem sve one koji nesto znaju o zlocinima pocinjenim tokom rata na ovom prostoru, da se bez straha pojave pred sudom kao svedoci", izjavila je u utorak u Vukovaru glavni tuzilac Haskog tribunala Karla del Ponte. Ona je dodala da se pred sudom u Hagu nalazi mnogo onih koji su visoko politicki pozicionirani i da ce se Tribunal uglavnom njima i baviti, dok ce sud uskoro sve one koji su nize pozicionirani, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << a kojih je takodje mnogo, proslediti na postupke nacionalnim pravosudjima, javlja dopisnik Radija B92 Milan Trbojevic.

Ona je najavila i prosirenje optuznice protiv Milana Martica koja bi "trebalo da bude kompletirana do njegovog dolaska u Hag".

Karla del Ponte je tokom jednodnevne posete Istocnoj Slavoniji, u pratnji ekipe brojnih saradnika i delegacije hrvatske vlade, koju je predvodio podpredsednik Goran Granic, obisla mesta stradanja Hrvata u ratnim desavanjima u Erdutu, Borovu i Vukovaru. Ona je u utorak ujutro helikoterom stigla u Erdut gde je razgledala bivsi Centar za obuku Zeljka Raznatovica Arkana, kao i erdutski dvorac, nekadasnje sediste krajinske vlade i mesto gde je 12. novembra 1995. potpisan Erdutski sporazum. Domacini su u erdutskom dvorcu za Karlu del Ponte organizovali video-prezentaciju ratnih zbivanja na ovom prostoru koja je, kao i ostali sastanci tokom dana, odrzana bez prisustva novinara.

Posle Erduta, Karla del Ponte je u Dalju posetila policijsku stanicu gde se, kako javljaju hrvatski mediji, srela s jednim svedokom ratnih zbivanja u ovom mestu, a zatim je, na putu izmedju Dalja i Borova, obisla grobnicu na farmi Lovas. U Vukovaru je razgovarala s delegacijom hrvatske vlade, rukovodstvom Vukovarsko-sremske zupanije i grada Vukovara, kao i s predstavnicima hrvatskih udruzenja proisteklih iz rata. Karla del Ponte je posetu zavrsila kasno popodne obilaskom mesta Tovarnik, Lovas i Ilok.

Povodom posete Karle del Ponte Istocnoj Slavoniji, oglasila se Samostalna demokratska srpska stranka, u cijem se saopstenju za javnost istice da pripadnici Srpske zajednice na ovom prostoru "ovako planiranu i sprovedenu posetu Karle del Ponte dozivljavaju kao jednostran cin".

Ovakva kvalifikacija izrecena je zbog toga sto "protokolom boravka regionu nije predvidjena poseta nijednom mestu stradavanja Srba, npr.

Paulin Dvor, Sarvas, odredjena mesta u Vukovaru, Osijeku, niti je predvidjen razgovor s bilo kojim predstavnikom srpske zajednice ili svedokom stradavanja Srba na ovom prostoru". U saopstenju se naglasava da "ovakav pristup ne doprinosi objektivizaciji odgovornosti za ratne zlocine i izrazava nada da ova poseta predstavlja samo prvu etapu u kompleksnijem sagledavanju onoga sto se na tom prostoru desavalo i da ce ova uvazena institucija naci nacina i vremena da ratne strahote u Vukovaru i okolini sagleda i s druge strane".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.