Južni pol: Otkriven spomenik Roaldu Amundsenu

Izvor: Blic, 14.Dec.2011, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Južni pol: Otkriven spomenik Roaldu Amundsenu

Na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa i pod vedrim nebom, norveški premijer i nekoliko stotina naučnika i avanturista okupili su se danas na Južnom polu kako bi proslavili 100-godišnjicu osvajanja ledenog kontinenta, ali i kako bi se osvrnuli na probleme izazvane klimatskim promenama.

Norveški istraživač Roald Amundsen je 14. decembra 1911. godine zajedno sa četiri člana ekspedicije prvi stigao na najjužniju tačku na planeti i postavio norvešku zastavu, čime >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je označio pobedu u trci sa britanskim avanturistom Robertom Skotom koji je na to mesto stigao mesec dana kasnije.

"Došli smo ovde da proslavimo jedno od najvećih dostignuća čovečanstva", izjavio je norveški premijer Jens Stoltenberg okupljenim istraživačima ispred američke istraživačke stanice "Amundsen-Skot", prenose agencije.

"Tu smo i da bismo istakli važnost ovog hladnog kontinenta za otopljavanje planete", dodao je norveški premijer koji je tek drugi državnik koji je kročio na Južni pol. Prva je bila novozelandska premijerka Helen Klark koja je posetila Antarktik 2007.

Tokom kratke ceremonije, Stoltenberg je, kao i Amundsen pre njega, zabio norvešku zastavu i otkrio statuu od leda svog slavnog zemljaka koja bi trebalo dugo da opstane, pošto temperature na Južnom polu gotovo nikad ne prelaze nulu.

Stoltenberg je odao počast i britanskom istraživaču Robertu Skotu, koji je stigao na Južni pol mesec dana posle Amundsena, 17. januara 1912.

Skot i četvorica njegovih zemljaka poginuli su na povratku sa Južnog pola.

"Skot i članovi njegove ekspedicije platili su najvišu cenu. Njihova imena će zauvek biti upisana u istoriji Južnog pola", kazao je Stoltenberg, odajući počast "njihovoj hrabrost i odlučnosti da stignu na jedno od najnegostoljubivijih mesta na planeti".

Stoltenberg je istakao da za razliku od suparništva koje je postojalo između Amundsena i Skota, na Južnom polu danas vlada međunarodna saradnja okrenuta miru, stabilnosti, ekologiji i naučnom istraživanju.

Stoltenberg se osvrnuo i na problem globalnog zagrevanja, navodeći da "nestanak leda na Antarktiku može da ima dalekosežne globalne posledice".

Amundsen je nestao prilikom spasilačke misije na Arktiku 1928. godine.

Povezane vesti: Južni pol: Podvig Roalda Amundsena nije lako ponoviti

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Otkriven spomenik Roaldu Amundsenu

Izvor: Mondo, 14.Dec.2011

Na temperaturi od minus 40 stepeni Celzijusa i pod vedrim nebom danas je proslavljena 100. godišnjica osvajanja Antarktika.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.