Jukom protiv usvajanja zakona po hitnom postupku

Izvor: RTS, 15.Jul.2014, 19:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jukom protiv usvajanja zakona po hitnom postupku

Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom kritikovao je praksu donošenja zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave. Pozvao je sve nevladine organizacije, udruženja i pojedince da im se pridruže u protestu protiv ovakve zakonodavne prakse u Srbiji.

Jukom je saopštio da očekuje dijalog o pitanju transparentnosti zakonodavnog procesa sa nadležnim organima u Narodnoj skupštini i u Vladi Republike Srbije, kako bi se ovakva praksa prekinula i kako bi se propisi pripremali i >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << usvajali u primerenom vremenu.

Napominje se da je od svog konstituisanja u aprilu mesecu, Narodna skupština donela 41 zakon u hitnom postupku, bez održavanja adekvatne, pravovremene javne rasprave, prenosi Tanjug.

Jukom, kako se navodi, smatra da se ovakvim radom najvišeg zakonodavnog organa ozbiljno krši načelo građanske demokratije proklamovano Ustavom Republike Srbije, kao i citav niz propisa koji regulišu rad Narodne skupštine Srbije.

"Poslovnik Narodne skupštine Srbije navodi da se po hitnom postupku može doneti zakon kojim se uređuju pitanja i odnosi nastali usled okolnosti koje nisu mogle da se predvide, a nedonošenje zakona po hitnom postupku moglo bi da prouzrokuje štetne posledice po život i zdravlje ljudi, bezbednost zemlje i rad organa i organizacija, kao i radi ispunjenja medunarodnih obaveza i uskladivanja propisa s propisima Evropske unije", navodi se u saopštenju Jukoma.

Budući da se na listi zakona donetih po hitnom postupku, nalaze i procesni zakoni, među kojima i Zakon o parničnom postupku, koji sadrži odredbu identičnu onoj koju je Ustavni sud 2013. godine proglasio neustavnom, smatramo da postoji opasnost od zloupotrebe hitnog postupka, da bi se izbegla javna rasprava o pojedinim zakonima i zakonskim rešenjima, kao i opasnost od ozbiljnog ugrožavanja dostignutog standarda ljudskih prava od najvišeg predstavničkog tela u Republici Srbiji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Loša praksa brzog donošenja zakona

Izvor: B92, 15.Jul.2014

Beograd -- Komitet pravnika za ljudska prava Jukom uputio je danas protest Vladi i Narodnoj skupštini zbog netransparentne prakse donošenja zakona..."Od svog konstituisanja u aprilu, Narodna skupština je donela 41 Zakon i svi zakoni su doneti u hitnom postupku, bez održavanja adekvatne, pravovremene...

Nastavak na B92...

YUCOM kritikuje praksu usvajanja zakona po hitnom postupku

Izvor: Blic, 15.Jul.2014

Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM kritikovao je praksu donošenja zakona po hitnom postupku, bez javne rasprave i pozvao sve nevladine organizacije, udruženja i pojedince da im se pridruže u protestu protiv ovakve zakonodavne prakse u Srbiji...YUCOM je saopštio da očekuje dijalog o pitanju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.