Jubilarni 30. Memorijal Nadežede Petrović otvoren u Čačku

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Okt.2020, 17:56

Jubilarni 30. Memorijal Nadežede Petrović otvoren u Čačku

Na jubilarnoj 30. manifestaciji vizuelnih umetnosti "Memorijal Nadežde Petrović" otvorenoj danas u Čačku, do 10. novembra izlaže 28 umetnika i dve umetničke grupe iz Srbije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Severne Makedonije i Slovenije.

Radovi su izloženi u šest galerijskih prostora i na pet javnih mesta u Čačku.

Na svečanom otvaranju Memorijala koji je ove godine pod nazivom "Na jug, na jug! Idemo na jug!", izvedeni su performansi Lale Raščić i Jusufa >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Hadžifejzovića.

Sarita Vujković, selektorka ovogodišnjeg Memorijala i direktorka Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, izjavila je na otvaranju da je Memorijal jedna od najznačajnijih bijenalnih manifestacija na prostoru bivše Jugoslavije.

"Ovogodišnji Memorijal koncipiran je tako da postane mesto ponovnog susreta, spajanja i druženja kao specifična interakcija savremene umetnosti i publike", rekla je ona.

Memorijal prati zajednički regionalni projekat "Teritorija kulture" za povezivanje institucija kulture iz Čačka, s Cetinja i iz Banjaluke.

Memorijal je osnovan 1960. godine, kao bijenalna likovna manifestacija u znak sećanja na slikarku Nadeždu Petrović, rođenu u Čačku (1873-1915). Organizator je Umetnička galerija "Nadežda Petrović", a pokrovitelj  Grad Čačak.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umetnici sa prostora bivše Jugoslavije u Čačku pod sloganom "Na jug, na jug, idemo na jug"

Izvor: RTS, 03.Okt.2020

Polaganjem venaca na spomenik Nadežde Petrović i performansom umetnice Lale Raščić, počeo je u Čačku 30. "Memorijal Nadežde Petrović". Najznačajnija i najstarija manifestacija vizuelne umetnosti u Srbiji, pod sloganom "Na jug, na jug, idemo na jug", okupila je umetnike sa prostora bivše...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.