Jovanu Babiću nagrada Nikola Milošević

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 29.Jan.2019, 17:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jovanu Babiću nagrada "Nikola Milošević"

Žiri za nagradu "Nikola Milošević", koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, odlučio je da ovogodišnje priznanje dobije Jovan Babić za delo "Ogledi o odbrani" u izdanju Službenog glasnika, saopštili su danas iz Radiao Beograda

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Iva Draškić Vićanović, prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole, navodi se da je "reč o koherentnoj studiji >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << o pojmu odbrane koji se osvetljava sa etičkog aspekta, aspekta moralne epistemologije, studiji koja, pritom, zadire vrlo kompetentno i u oblast političke filozofije i filozofije prava.

Jovan Babić na izuzetno visokom teorijskom nivou analizira sasvim recentne fenomene našeg savremenog života.

Autor predstavlja u ovoj monografiji nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i sa velikim poznavanjem materije, odgovorno, pažljivo i precizno, kroz prizmu krucijalnih etičkih kategorija, posmatra probleme identiteta, kako ličnog, tako i kolektivnog, problem secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i političkih sankcija.

Filozofska analiza visokog registra i studija koja, šelingovski rečeno, zahteva kako intelekt , tako i karakter koji ima moralnu visinu i moralnu energiju.

Jovan Babić je profesor etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu i gostujući profesor filozofije na Portland State University, SAD.

Autor je knjiga "Kant i Šeler", "Moral i naše vreme", i "Uvod u poslovnu etiku", kao i brojnih članaka i studija u domaćim i stranim časopisima.

Urednik je edicije "Primenjena etika" koju izdaje Službeni glasnik.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.