Josipović osudio Kerumove izjave o Srbima

Izvor: Politika, 19.Sep.2012, 21:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović osudio Kerumove izjave o Srbima

ZAGREB – Predsednik Hrvatske Ivo Josipović osudio je nedavnu izjavu gradonačelnika Splita Željka Keruma o Srbima.

Josipović je upozorio da se u poslednje vreme Hrvatska sve češće suočava s govorom mržnje, pa je tim povodom osudio svaki govor i aktivnost prema pojedincima ili grupama koje se napadaju ili diskriminišu na osnovu njihove manjinske pripadnosti prema bilo kojoj osnovi.

„Govor mržnje i/ili diskriminacija po nacionalnoj osnovi posebno su došli do izražaja >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u slučaju pokušaja sprečavanja građana romske nacionalnosti da se nastane u Škabrnji, nastupu gradonačelnika Splita (Željka) Keruma na Hrvatskoj televiziji u odnosu na pripadnike srpskog naroda, kao i pokušaju da se u Gornjem Hrašćanu spreči dolazak dece romske nacionalne manjine”, navodi se u saopštenju predsednika Hrvatske.

Upozorava se da su posebno neprihvatljivi pozivi na segregaciju i govor mržnje koji su se nedavno čuli u Gornjem Hrašćanu, jer su bili upućeni prema deci predškolske dobi koja su posebno ranjiva.

„Predsednik Hrvatske očekuje od svih državnih tela da u okviru Ustava i zakona osiguraju jednakost svih građana i spreče govor mržnje i svaku diskriminaciju i segregaciju”, ističe se u saopštenju.

Splitski gradonačelnik i poslanik u Saboru Hrvatske nedavno je izjavio da su njegovi poslovni problemi počeli posle izjave da ne bi želeo Srbina za zeta i da Srbi treba da znaju gde im je mesto.

U emisiji „Nedeljom u dva” na Hrvatskoj radiotelelviziji Kerum je rekao da Srbi imaju „strašni uticaj” na finansije i medije u Hrvatskoj.

Njegov istup osudili su mnogi političari u Hrvatskoj.

Beta

objavljeno: 19.09.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.