Josipović: Doprinos Srba hrvatskom uspehu

Izvor: RTS, 26.Okt.2013, 16:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Josipović: Doprinos Srba hrvatskom uspehu

Identitet srpske zajednice u Hrvatskoj deo je ukupnog nacionalnog identiteta te zemlje i njegovo bogatstvo, rekao hrvatski predsednik Ivo Josipović. Kad prošetate Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspehu, rekao Josipović.

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović poručio je da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj deo ukupnog nacionalnog identiteta te zemlje i njegovo bogatstvo.

"Kad prošetate >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Zagrebom, pogledate ploče, zgrade, prelistate stranice istorije, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj, našem uspehu", rekao je Josipović, dodavši da je u istoriji tih odnosa bilo i neuspeha, a najveći je bio rat.

"I tu trebamo, i jedna i druga zajednica, objektivno da vidimo koji su bili uzroci, posledice i kako ih najbolje možemo otkloniti", rekao je hrvatski predsednik koji je učestvovao na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" s temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: Potraga za identitetom".

On smatra da danas u hrvatskom društvu postoje ozbiljni problemi u međunacionalnim odnosima, ali je uveren da će oni biti "jedna od epizoda koja će na kraju krenuti dobrim putem" i veruje da je među Hrvatima i Srbima većina onih koji poštuju jedni druge i znaju da treba da sarađuju.

Josipović je istakao da položaj Srba i drugih manjinskih zajednica u Hrvatskoj treba da se odvija po formuli - integracija, ne asimilacija.

Pod integracijom on podrazumeva pravo zajednice da gradi svoje kulturne i naučne institucije i političke stranke, ali i da se pripadnici manjinskih zajednica moraju aktivirati i u opštim institucijama hrvatskog društva, jer u suprotnom postoji opasnost "getoizacije".

On se osvrnuo i na odnose s Srbijom, rekavši da postoje brojni problemi koji te odnose opterećuju, ali je izrazio uverenje da obe države imaju snage za otvoren razgovor, a vlade snage za rešavanje problema.

Činjenicu da je Hrvatska članica EU treba da iskoristimo na dobrobit celog društva, uključujući manjinske zajednice, ali i kao mehanizam da ceo region trajno učinimo zonom mira, saradnje i prijateljstva, poručio je Josipović.

Kao izaslanik predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Nebojše Stefanovića, skupu se obratio poslanik Miodrag Linta.

On je rekao da predstavnici srpske omladine u Hrvatskoj svojim delovanjem šalju tri poruke - da ne žele da se odreknu srpskog nacionalnog identiteta, ne prihvataju politiku da su "Srbi kolektivni krivci i remetilački faktor" nego upravo suprotno, faktor mira, sigurnosti, razumevanja i međusobnog poštovanja i da žele da se bore za ista prava kao i ostali građani Hrvatske.

Linta je rekao da žali što je hrvatska granična policija juče, na graničnom prelazu Bajakovo, srpsku delegaciju, u službenom automobilu vlade i s diplomatskim pasošima, zadržala 50 minuta.

"Tek nakon intervencije generalnog konzula RS u Vukovaru Živorada Simića mi smo dobili dozvolu da nastavimo put. Za to vreme je nekoliko automobila sa srpskim tablicama pored nas uredno i bez problema nastavilo put prema Zagrebu", rekao je Linta, a prenela agencija Hina.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Josipović: Kada prošetate Zagrebom, vidite koliki je doprinos Srba Hrvatskoj

Izvor: Blic, 26.Okt.2013

Ivo Josipović, predsednik Hrvatske, učestvovao je danas u Zagrebu na kongresu stipendista Srpskog privrednog društva "Privrednik" sa temom "Mladi Srbi u Hrvatskoj: potraga za identitetom" gde je poručio da je identitet srpske zajednice u Hrvatskoj deo "našeg ukupnog nacionalnog identiteta" i njegovo...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.