Jošanička banja: O bezbednosti dece na internetu

Izvor: RTS, 19.Mar.2019, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jošanička banja: O bezbednosti dece na internetu

Da li smo najmlađe dovoljno zaštitili od negativnih uticaja interneta? I da li su deca iz gradova u informatičkoj prednosti u odnosu na vršnjake iz ruralnih sredina? U Osnovnoj školi u Jošaničkoj banji održano je predavanje o bezbednosti na internetu.
U svakom trenutku na internetu vreba više od 750.000 veb-predatora. Ranjive su sve kategorije dece pokazuje statistika, jer razlike u informatičkoj >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pismenosti dece iz različitih sredina, gotovo da nema.
 
Izjednačeni su potpuno, kaže Emina Beković iz Nacionalnog kontakt centra:
„Na društvanim mrežama su i deca sa sela i deca iz grada. Znaju sve, kako bih rekla, fore i fazone, tako da tu nema nikakve razlike.”
Bezbednost na mreži je prioritet, koju je, nažalost, najteže postići. Kada problem nastane i postane alarmantan, roditelji poslednji saznaju.
Emina Beković dodaje: „Roditelji iz grada i roditelji sa sela su na istom nivou svesti kada je u pitanju neznanje o opasnostima i rizicima koje nose nove tehnologije.”
Jošanička banja je mala varošica pa se roditelji često vode krilaticom: Neće se to dogoditi meni. Nakon predavanja, većina roditelja kaže da će ozbiljnije pristupiti problemu:
„Dete mi je malo ali, šta ga sve vreba u svemu tome... Ne znam. Baš sam pod utiskom.”
Provodi više vremena u prirodi nego u kući, kaže jedan od roditelja: „Trudim se da što manje koristi internet.”
Slično predavanje je održano i učenicima. Dosta podataka o pretnjama sa interneta su dobili i na časovima.
„Kako da prepoznaju opasnost i kako da je spreče. Kako da reaguju ako slučajno do opasnosti dođe. Smatram da je od velike važnosti i edukacija roditelja. Jer oni su čak i manje upoznati od dece, šta se dešava na internetu. Mislim da treba da im se probudi malo svest”, kaže Tamara Čolović, profesorka informatike.
Savetovanja „Pametno i bezbedno” održava Nacionalni kontakt centar, pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija. Centar je uvek dostupan na broju 19833.
 


 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.