Još tri milijarde za nove činovnike

Izvor: Blic, 06.Dec.2009, 01:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još tri milijarde za nove činovnike

Vlada Srbije u narednoj godini namerava da zaposli armiju od 4.900 službenika, pa će iz budžeta sledeće godine plate dobiti 266.149 lica. Građane će to koštati tri milijarde dinara više nego ove godine. Tako će namera o smanjivanju broja državne administracije ostati samo slovo na papiru. Istina, Vlada planira da u 2010. godini smanji broj činovnika za 2.800 i pravosudnih radnika za 2.500. Ako se ispune ovi planovi, u državnoj administraciji naredne godine biće oko 500 ćata manje.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />


Novi kadrovi ojačaće najviše Ministarstvo obrazovanja, Ministarstvo unutrašnjih poslova i pravosudne organe. Prosveta će, prema podacima Ministarstva finansija, udomiti 2.574 novozaposlenih, MUP u Sektoru za vanredne situacije i tri uprave – saobraćajnoj, graničnoj i kriminalističkoj 1.450, a novoformirani pravosudni organi 868 radnika. Evo obrazloženja iz Vlade Srbije, odnosno Ministarstva finansija:

– Kao što je i u obrazloženju budžeta za 2010. godinu navedeno, sredstva za povećanje broja izvršilaca kod pojedinih budžetskih organa obezbeđena su po osnovu preuzimanja određenog broja izvršilaca iz odgovarajućih institucija, na osnovu novih nadležnosti koje su definisane određenim zakonskim aktima i radi jačanja kadrovskog kapaciteta kod pojedinih organa koji bi doprineli boljem nadzoru nad radom državnih organa. Reč je o nadležnostima koja proističu iz procesa evropskih integracija. Naime, Vlada je i dalje na stanovištu da će se kada je reč o državnoj administraciji ići u pravcu smanjenja broja državnih službenika, ali da su izuzeti od otpuštanja i zabrane novih zapošljavanja sektori koji intenzivnim aktivnostima ispunjavaju obaveze u skladu s procesom evrointegracija.

Da li su sva planirana nova radna mesta opravdana novim poslovima u procesu pridruživanja Evropskoj uniji? Broj zaposlenih u avio službi Vlade biće povećan za dva izvršioca, a u Ministarstvu finansija za čak 37. Poreska uprava će dobiti još 43 radnika, a Uprava za slobodne zone još 16. Ministarstva ekonomije, energetike i zaštite životne sredine dobiće malo manje od 100 zaposlenih. Valjda da bi ministri i ostali državni činovnici revnosnije poštovali zakone, Republički sekretarijat za zakonodavstvo zaposliće 15 radnika i ukupno imati 52. Zavod za intelektualnu svojinu u sledećoj godini na platnom spisku imaće 121 zaposlenog uz osam novoprimljenih. Pojačaće se i kabinet predsednika sa četiri izvršioca, pa će platu dobijati njih 75 od sledeće godine.

U obrazloženju budžeta za sledeću godinu, navodi se i da će kadrovski plan za 2010. godinu biti korigovan u skladu s aktom Vlade o maksimalnom broju izvršilaca u državnoj administraciji tokom 2010. godine, kao i kod organa kod kojih je neophodno pojačati administrativne kapacitete za evropske integracije. Takođe, kadrovski plan za pravosudne organe za 2010. godinu biće korigovan u skladu s aktom Vlade o rešavanju viška zaposlenih u pravosudnim organima tokom 2010. godine. Iz ovoga se može zaključiti da su planirana smanjenja administracije, ali i da su moguća dodatna povećanja broja službenika.

Novi organi

- Kancelarija saveta za nacionalnu bezbednost – 15

- Kancelarija Nacionalnog saveta za decentralizaciju Srbije – 15, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti – 11

- Centralni registar obveznika doprinosa za soc. osiguranje – 13

- Ustanova u oblasti standardizacije – 71

- Tužilaštvo za organizovani kriminal – 49

- Apelacioni sudovi – 622

- Upravni sud – 100

- Apelaciona javna tužilaštva - 111

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.