PKS: Nismo izašli iz ekonomske krize

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Sep.2010, 16:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PKS: Nismo izašli iz ekonomske krize

BEOGRAD -

Članovi Upravnog odbora Privredne komore Srbije danas su ocenili da je, i pored rasta industrijske proizvodnje i izvoza sa sedam meseci ove godine, privredni rast u Srbiji i dalje nedovoljan i neujednačen i da se ne može govoriti o izlasku zemlje iz ekonomske krize.

Privrednici su ukazali da je nelikvidnost jedan od najvećih problema privrede, za šta je glavni krivac država i preduzeća u njenom vlasništvu jer ne izmiruju svoje obaveze.

Ovde ide naslov
>> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << />
Ukazujući da je poskupljenje hrane glavni pokretač inflacije u Srbiji članovi Upravnog odbora su se založili za dugoročnu strategiju finansiranja poljoprivrede i hitno donošenje zakona o zadrugama i robnim rezervama, kako bi se obezbedila dovoljna proizvodnja i ponuda primarnih poljoprivrednih proizvoda.

Direktor Sektora Narodne banke Srbije za ekonomske analize i istraživanja Branko Hinić je upozorio da bi zbog poskupljenja osnovnih namirnica inflacija do kraja godine mogla da pređe gornju utvrđenu granicu od osam odsto.

On je naveo da su neki poljoprivredni proizvodi skuplji 35 odsto nego prošle godine i da je Srbija rekorder među zemljama u okruženju po rastu cena hrane, za šta nema ekonomskog opravdanja.

"Centralna banka ima mehanizme da spreči da inflacija probije dogovorene okvire", istakao je Hinić.

Potrebno je, kako je predložio predsednik PKS-a Miloš Bugarin, propisati da država i svi korisnici budžeta obaveze prema privredi izmiruju u roku do 60 dana.

Upravni odbor PKS-a se saglasio sa njegovim predlogom da se izmenama propisa obezbede uslovi za finansijsko restrukturiranje dužnika koji imaju tržišnu perspektivu, kao i da Fond za razvoj preuzme deo vlasništva u preduzećima od kojih ne može da naplati dospele rate kredita.

Bugarin je izrazio zabrinutost i zbog nezadovoljavajućih privrednih kretanja u Srbiji i najavio da će ta institucija, u ime privrednika, predložiti niz antikriznih mera Vladi Srbije.

On je naglasio da je stanje naročito teško u primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji, ali i u sektoru građevinske industrije.

Bugarin je rekao da je u prvih sedam meseci ove godine oko 63 posto srpske privrede zabeležilo rast, uključujući važne grane kao što su saobraćaj, telekomunikacije, finansijsko posredovanje, vađenje kamena, ruda i uglja. Prosečni rast je, kada se posmatraju sve grane privrede, iznosio 1,6 posto, a određeni sektori su rasli čak za 6,4 odsto.

Međutim, naglasio je on, ono što zabrinjava je pad u građevinskoj industriji za 12,9 odsto u odnosu na isti period lane. Takođe, indikativno za privredni rast je što je smanjenje prinosa u poljoprivrednoj proizvodnji za 21,3 odsto.

Bugarin je ocenio da je bilo nedovoljnih budžetskih podsticaja za primarnu poljoprivrednu proizvodnji i da je ta grana zanemarena.

Osvrćući se na građevinsku industriju, predsednik PKS je naveo podatak da se pad zaposlenosti u ovoj grani kretao od 30 do 40 hiljada ljudi.

Bugarin je naglasio da je u naročito teškom položaju visokogradnja jer se potražuju veliki iznosi od javnog sektora, Takođe, kasni se i sa naplatom potraživanja, koja se kreću od 120 do 160 dana.

Građevinska preduzeća imaju sve veći problem u otplati kredita, pa se sve češće dešava da banke postaju vlasnici opreme građevinske operative, naglasio je Bugarin.

Predsednik PKS je juče razgovarao sa premijerom Mirkom Cvetkovićem i postignut je dogovor da sastanci sa poslovnom zajednicom budu česći, u cilju nalaženja konstruktivnih predloga za rešavanje situacije u zemlji.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predložene mere za veći izvoz

Izvor: RTS, 30.Sep.2010

Privrednici predlažu mere kojima bi se prevazišla nelikvidnost, podstakle investicije, što bi rezultiralo većim izvozom. Privredni rast je i dalje nedovoljan i suviše neujednačen da bi se moglo govoriti o izlasku iz krize, poručuju privrednici...Upravni odbor Privredne komore Srbije usvojio je predlog...

Nastavak na RTS...

PKS usvojio predlog mera za poboljšanje privrednog ambijenta

Izvor: Glas javnosti, 01.Okt.2010, 07:07

BEOGRAD -Upravni odbor Privredne komore Srbije usvojio je predlog mera za poboljšanje privrednog ambijenta, sa naglaskom na prevazilaženje nelikvidnosti i podsticaja investicija, što treba da rezultira većim izvozom...I pored zabeleženog rasta industrijske proizvodnje i izvoza u prvih sedam meseci...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.