Još pet srpskih kandidata za Unesko

Izvor: RTS, 31.Jul.2010, 21:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još pet srpskih kandidata za Unesko

Pet novih lokaliteta iz Srbije preliminarno stavljeno listu Uneska. Na nominaciji u Braziliji, ministar Bradić predstavio spomenike koji su upisani u svetsku kulturnu baštinu i predstavio publikaciju "Svetska baština – Srbija".

Caričin grad, manastir Manasija, grad Bač sa okolinom, Rajačke pimnice i Smederevska tvrđava danas su Braziliji preliminarno stavljeni u kulturna dobra koja će biti nominovana za upis na Listu svetske kulturne baštine pri Organizaciji Ujedinjenih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << nacija za obrazovanje, nauku i kulturu - Unesko.

Preliminarna lista je usvojena tokom 34. zasedanja Komiteta za svetsku baštinu Unesko, u glavnom gradu Brazila, gde delegaciju Srbije predvodi ministar kulture Nebojša Bradić.

Kako je saopštilo Ministarstvo kulture, za kulturna dobra koja su na preliminarnoj listi prikupljena je dokumentacija u skladu sa kriterijumima koje je ovaj Komitet i utvrdio.

Na osnovu te dokumentacije, za svaki predlog se radi nominacioni dosije.

Ministar Bradić je za vreme zasedanja Komiteta u Braziliji, kome prisustvuje više od 1.200 delegata, iskoristio priliku da predstavi spomenike Srbije koji su upisani na Unesko listu svetske kulturne baštine, kao i publikaciju "Svetska baština - Srbija", koja na reprezentativan način predstavlja domaće spomenike kulture.

"Predstavljanje naših kulturnih dobara sa liste Unesko posebno je značajno u ovom trenutku, jer se naša zemlja kandidovala za mesto člana Komiteta za svetsku baštinu za period od 2011. do 2015", rekao je ministar Bradić.

Zasedanje Komiteta za svetsku baštinu Unesko, održava se u Braziliji od 25. jula do 3. avgusta.

Komitet je najprestižnije telo koje se bavi pitanjem zaštite kulturne i prirodne baštine od izuzetne univerzalne vrednosti

Komitet čine Australija, Bahrein, Barbados, Brazil, Kambodža, Narodna Republika Kina, Egipat, Estonija, Etiopija, Francuska, Irak, Jordan, Mali, Meksiko, Nigerija, Rusija, Južna Afrika, Švedska, Švajcarska, Tajland i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Srpski udeo u UNESKO-u

Na listu svetske baštine upisani su manastir Studenica (1986), Stari Ras sa Sopoćanima, što je celina koja uključuje i crkvu Svetih Petra i Pavla u Starom Rasu i manastir Đurđeve stupove kod Novog Pazara (1979) i četiri spomenika na Kosovu i Metohiji pod zajedničkim nazivom Srednjovekovni spomenici na Kosovu: manastir Dečani (pojedinačno upisan 2004), manastiri Pećka patrijaršija i Gračanica, kao i crkva Bogorodica Ljeviška u Prizrenu (2006). Srednjovekovni spomenici na Kosovu su od 2006. godine upisani i na Uneskovu listu svetske baštine u opasnosti, što predstavlja jasno upozorenje na potrebu posebnih mera zaštite.

Gamzigrad - Romulijana, Palata Galerija, jedini je od arheoloških lokaliteta u Srbiji na listi svetske baštine (2007). Palata je poznata po toponimu obližnjeg Gamzigrada i predstavlja jedinstven kompleks kasnoantičke palate sa pratećim objektima. Ovaj lokalitet je jedna od najznačajnijih celina iz poznorimskog perioda na teritoriji Evrope.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.