Još jedan profesor omiljen kod studenata ostaje bez posla

Izvor: B92, 11.Okt.2016, 20:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan profesor omiljen kod studenata ostaje bez posla

Beograd -- Profesor Stanko Ostojić sa Tehnološko-metalurškog fakulteta najverovatanije neće ostati redovan profesor na fakultetu. Kaže, zbog ličnih obračuna i osveta.

Posle profesorke Arhitektonskog fakuleta Ljiljane Blagojević i profesora Fakulteta dramskih umetnosti Ivana Medenice koji nisu izabrani za redovne profesore, uprkos odličnim referencama, ista sudbina čeka i profesora Stanka Ostojića sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, piše N1.

On tvrdi da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su u pozadini svega lični obračuni i osveta. Takve navode dekan demantuje i tvrdi da se tako vrši pritisak na izborno veće fakulteta.

Posle 21 godine, koliko kao vanredni profesor predaje tehničku fiziku na Tehnološko-metalurškom fakultetu, profesor Stanko Ostojić mogao bi zauvek da se pozdravi sa studentima, jer sva je prilika da neće postati redovni profesor, iako, kaže, ispunjava sve uslove.

"Ovde se ne radi o tome da mene neko sprečava u napredovanju, ili da me kažnjava, ovde se radi o tome da ja dobijam otkaz ugovora o radu u 57. godini života. Dobiću otkaz, a ja ništa drugo i ne znam da radim, ja samo znam da radim sa studentima i to najbolje radim", kaže dr Stanko Ostojić, vanredni profesor Tehnološko-metalurškog fakulteta.

Tome u prilog svedoče i sami studenti.

U istraživanju koje je rađeno 2012. godine studenti koji su završili Tehnološko-metaluršpki fakultet pitani su da zaokruže ime profesora koji je najpozitivnije uticao na njih. Većina studenata zaokružila je profesora Stanka Ostojića.

Međutim, da bi postao redovni profesor jednog, profesoru Ostojiću neophodno je bilo mišljenje kolega sa ETF-a, budući da je na tom fakuletu magistrirao i doktorirao.

"On je briljantan kandidat, zadovoljava sve naše kriterijume da bude redovni profesor na ETF-u, a mi imamo strože kriterijume nego što propisuje univerzitet", kaže prof. dr Jovan Cvetić, član stručne komisije ETF.

To je objašnjenje komisije, ali je izborno veće ETF-a, tajnim glasanjem odlučilo da profesor ne prolazi. A bez matičnog "da", retko se dešava da drugačije odluči izborno veće drugog fakulteta.

Sudeći prema zapisniku sa sednice izbornog veća ETF-a, nije ispunjen najvažniji uslov, a to je "umetnički dojam". Sam profesor Ostojić veruje da mu se uprava sveti jer je kao član sindikata ukazivao na korupciju na Tehnološko-metalurškom fakultetu. Uprava odgovara:

"Ovo je sada prejudiciranje i pritisak i na izborno veće, zato što se diže hajka protiv fakulteta i izbornog veća i stvaraju se teorije zavera bez potrebe", kaže prof. dr Đorđe Janaćković, dekan Tehnološko-metalurškog fakulteta.

A istina je, kaže dekan, da bi profesor Stanko Ostojiić trebalo da poradi na svom CV-u, jer, kako tvrdi, i pojedini docenti imaju jače referate od njegovog.

"Mislim da je mogao mnogo više da pruži fakultetu, sebi, ali i struci", kaže dekan.

U četvrtak zaseda izborno veće TMF-a kada će 60-ak redovnih profesora odlučiti hoće li u svoje redove primiti profesora Ostojića. Sam profesor uveren je će da će 31. januar sledeće godine, kada mu ističe ugovor, biti i njegov poslednji na fakultetu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.