Još jedan automobilski proizvođač beži sa Ostrva?

Izvor: Mondo, 22.Apr.2019, 18:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Još jedan automobilski proizvođač beži sa Ostrva?

Nova Astra se "vraća kući"

Foto: promo/Opel

Sindikat radnika Voksal/Opelove fabrike u engleskom Elsmir Portu plaši se da će ostati bez proizvodnje Astre sa volanom sa leve strane.

Grupacija PSA, koja je vlasnik Voksal/Opela, odlučiće narednih nedelja da li će se nova generacija Astre, koje je planirana da se pojavi 2021, proizvoditi u Opelovoj matičnoj fabrici u Riselshajmu, piše nemački poslovni dnevnik Handelsblatt.

Osim >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << u Britaniji, Astra se proizvodi i u poljskom gradu Glivice.

Nemačka fabrika ovog leta prestaje da proizvodi model Zafira Turer, pa će u drugoj polovini godine sa njenih proizvodnih traka silaziti samo Insignija.

Prema navodima nemačkog dnevnika, PSA razmatra dve opcije. Prva je da 75 odsto proizvodnje nove generacije ostane u Britaniji, a ostatak startuje u Riselshajmu, a druga je da 75 odsto ukupne proizvodnje Astre počne da se pravi u Nemačkoj, a ostatak (model sa "desnim" volanom) u Elsmir Portu.

Nezvanično PSA je skloniji drugoj opciji, između ostalog i zbog nesigurnosti koju nosi nerešeno pitanje Bregzita, a i predstavnicima sindikata nemačke fabrike je obećano da će se, nakon Zafire, tu proizvoditi još jedan model.

Ranije je šef PSA Karlos Tavares izjavio da se razmatra opcija da se u Elsmir Portu proizvode i Pežoi i Sitroeni namenjeni britanskom tržištu.

Astra je, posle Korse, najprodavaniji Opelov automobila, ali prošle godine njena prodaja doživela značajan pad. Prema podacima analitičarske kuće Jato Dynamics, prodato je nešto više 156 hiljada Astri, što je za 22 odsto manje nego 2017.

Nastavak na Mondo...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.