Još čekamo  da li je ubijeni advokat bio prisluškivan?

Izvor: B92, 01.Okt.2018, 13:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Još čekamo " da li je ubijeni advokat bio prisluškivan?"

Advokatska komora Srbije čeka odgovor na pitanje da li je bio prisluškivan advokat Dragoslav Ognjanović, koji je ubijen 28. jula, kada je ranjen i njegov sin.

To je izjavio predsednik AKS Viktor Gostiljac.

Pojašnjavajući razloge nezadovoljstva advokature i današnje obustave rada svih advokata u Srbiji zbog nerešavanja kako tog tako i još pedesetak drugih slučajeva napada na advokate, Gostiljac je ukazao da se informacija o prisluškivanju Ognjanovića pojavila >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u medijima i do sada nije demantovana.

"To je pitanje koje smo mi postavili od prvog sastanka s tužilaštvom, i insistiramo da dobijemo odgovor jer nam je to veoma važno. Treba da znamo da li je bio prisluškivan, ako jeste - zbog čega, da li je to u vezi s njegovim ubistvom i da li je sprovedeno zakonito", naveo je Gostiljac na konferenciji za novinare u AKS.

Prema njegovim rečima, pitanje prisluškivanja otvara čitav niz pitanja i veoma je važno za advokate, tako da ne sme da bude nerazjašnjeno.

"Odgovor očekujemo od predstavnika Republičkog javnog tužilaštva (RJT) u Stalnom telu za istraživanje slučajeva napada na advokate", dodao je predsednik AKS.

On je ukazao da se u slučaju Ognjanovića AKS susrela, kako je naveo, "ili sa opstrukcijom ili s nepoverenjem prema advokatima".

Za dva meseca, kako je rekao, AKS nije dobila dovoljan broj podataka koji bi advokate uverlio da se u toj istrazi dešavaju pomaci.

"Nemamo informacije koje su to sve mere preduzete, s tim što nam je veći deo informacija dostavljen u petak, pa to vidimo kao dobar početak", naveo je Gostiljac.

Advokatura je generalno nezadovoljna radom tužilaštva i policije u slučajevima napada na advokate, kojih je u poslednih 10 godina bilo 55, a od kojih je čeka 90 odsto ostalo nerazjašnjeno, rekao je Gostiljac, ukazujući na motiv današnjeg protesta i obustave rada advokata u Srbiji.

"Tužilaštvo rukovodi postupkom i ima ovlašćenja koja može da iskoristi u slučaju nepostupanja policije... u Stalnom telu smo predložili da se pojedini slučajevi u kojima je došlo ili do namernog nepostupanja policije ili do nemarnog postupanja, oni budu dodeljeni drugim organizacionim jedinicama i da tužilaštvo bude mnogo efikasnije", naveo je Gostiljac.

On je pojasnio da je nakon saopštenja AKS u četvrtak, u kojem je najavljen štrajk i navedeno da je prekinuta komunikacija između RJT i AKS, u petak održan sastanak s tužilaštvom nakon kojeg je RJT izdalo obavezno uputstvo prema kojem tužilaštva moraju da hitno postupaju u slučajevima napada na advokate.

Pohvalio je rad Stalnog tela i pravljenje normativnog okvira kojim bi se na efikasniji način zaštitio krivično pravni položaj advokat.

"U tom smislu ubrzano radimo na koncipiranju krivičnog dela napad na advokate", naveo je Gostiljac.

Predsednik Advokatske komore Beograda (AKB) Jugoslav Tintor pojasnio je da advokati ne mogu da budu službena lica, jer je advokatura samostalna i nezavisna profesija.

"Međutim, i te kako imamo legitiman zahtev da tražimo da advokatura, s obzirom na značaj profesije, bude zaštićena u ravni zaštite drugih službenih lica. Smatramo da je pravi put propisivanje posebnog krivičnog dela napad na advokate", naglasio je Tintor.

On je napomenuo da je predlog advokature za novo krivično delo već formulisan i biće dostavljen Ministarstvu pravde.

"Očekujemo da u kratkom periodu, nakon javne rasprave, taj predlog uđe u skupštinksu proceduru radi usvajanja", rekao je predsednik AKB.

Gostiljac i Tintor potvrdili su da se jednodnevna obustava rada advokature danas poštuje u celoj, Srbiji, ali nemaju podatak o broju suđenja koja će danas biti zbog toga odložena.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"Još čekamo - da li je ubijeni advokat bio prisluškivan?"

Izvor: Vesti-online.com, 01.Okt.2018

Advokatska komora Srbije čeka odgovor na pitanje da li je bio prisluškivan advokat Dragoslav Ognjanović, koji je ubijen 28. jula kada je ranjen i njegov sin...To je izjavio predsednik AKS Viktor Gostiljac...Pojašnjavajući razloge nezadovoljstva advokature i današnje obustave rada svih advokata...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.