Joksimović: Srbija se neće upecati na reciklirane ideje

Izvor: RTS, 29.Okt.2019, 15:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Srbija se neće "upecati" na reciklirane ideje

Komentarišući navode da je Francuska pokrenula nezvanične diplomatske konsultacije da se pojedinim zemljama Zapadnog Balkana umesto punopravnog članstva ponudi "privilegovano specijalno partnerstvo", ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović ističe da se "Srbija na to neće upecati".
Jadranka Joksimović kaže da su reciklirane ideje i vizije koncepta privilegovanih partnerstava namesto >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << punopravnog članstva, koje nezvanično "kolaju" medijima po regionu i u Briselu ovih dana, samo još jedan zamarajuće očekivani probni mehur pojedinih država članica da se najslabije karike iz regiona "upecaju" i počnu da razmišljaju o odustajanju od punopravnog članstva.

"To je, nadam se, već svima belodano jasno", rekla je Joksimovićeva u izjavi Tanjugu.
Ministarka je navela da je ta ponuda svojevremeno izneta Turskoj, kao zamrznutom kandidatu i da u suštini nije značila ni privilegije ni partnerstvo.
"Jer košulja je cela samo ako ima i okovratnik i rukave. I privilegije i obaveze partnerskog odnosa su cele samo ako je članstvo punopravno", naglasila je Joksimovićeva.
Prema njenim rečima, tvorci takvih recikliranih vizija dovode u pitanje intelektualno poštenje, evropski kredibiltet ali i dugoročni interes EU.
"Nijedan ozbiljan poznavalac temeljnih politika EU ne bi uskočio u prazan bazen pisanja bilo kakvog dokumenta koji bi trebalo da objasni i postavi ugovorne temelje privilegovanog partnerstva, jer toga nema", smatra Joksimovićeva.
To bi samo moglo da znači, kako se spekuliše, dublju integraciju u pojedine zajedničke politike, naravno korisne za EU, ali gde zemlja privilegovani partner ne učestvuje u procesu donošenja odluka", navodi Joksimović i dodaje da je to paternalistički i prevaziđen odnos.
"EU da se oslobodi nerazumnih strahova"
"Imajući u vidu da je Srbija duboko u procesu pristunih pregovora, na osnovu ugovornog odnosa (SSP), ali i Pregovaračkog okvira, ovakve ideje ne samo da su neprihvatljive, već izazivaju nepoverenje u pouzdanost EU kao partnera", navodi Joksimovićeva.
Joksimovićeva kaže da očekuje da se EU oslobodi svojih nerazumnih strahova i razume da Srbija, ali i Zapadni Balkan, može samo da podigne ukupnu konkuretnost i meku moć EU na globalnom planu.
"Mi tražimo pojačanu dinamiku naših pregovora, i nadamo se da će i za ostatak regiona politika proširenja ostati otvorena, jer još uvek EU ima tu specifičnu integrativno transformativnu moć, koju drugi globalni akteri međunarodnih odnosa ne poseduju, te ne verujem da bi se iko ko želi dobro Evropi tog instrumenta odrekao", navela je Joksimovićeva.
Kako je dodala, Srbija ostaje, onako kako je rečeno u kredibilnoj strategiji proširenja koju je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker 2018. doneo u Srbiju, zemlja favorit za članstvo.
Podseća da je ta strategija deo institucionalne memorije EU i legat dat u ruke novom sazivu EK i predsednici Ursuli fon der Lajen na izvršenje.
"Mi sa naše strane radimo svoj deo posla, očekujemo i da novi sastav Evorpske komisije preuzme vođenje politike proširenju onako kako je prethodni sastav EK u Dokumentu i predvideo", zaključuje Joksimovićeva.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Joksimović: Srbija već preživela promenu metodologije evrointegracija

Izvor: EurActiv Srbija, 30.Okt.2019, 14:10

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović izjavila je 30. oktobra, povodom nezvaničnih navoda o promeni modela koji EU nudi zemljama Zapadnog Balkana, da je Srbija već prošla jednu takvu reviziju i da je bila prva na kojoj je ta revizija primenjena.. Opširnije..

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.