Joksimović: Otvaranje poglavlja podstrek za reforme

Izvor: RTS, 24.Jun.2015, 15:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Otvaranje poglavlja podstrek za reforme

Ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je u Briselu da je Srbija ostvarila vidljiv napredak u reformskom procesu i evropskim integracijama, što niko ne može da ospori, te da zaslužujemo otvaranje poglavlja do kraja godine.
To bi predstavljalo i dodatan podstrek reformama i dinamici pristupnog procesa, rekla je Joksimovićeva tokom razgovora sa poslanicima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Evropskog parlamenta, predsednikom grupe Prijatelji Srbije u EP Emilijanom Pavelom i izvestiocem iz senke za Srbiju poslaničke grupe socijalista i demokrata Tanjom Fajon, prenosi Tanjug.

Teme razgovora tokom susreta u Briselu su proces evropskih integracija, politika migracija i aktuelna dešavanja vezana za region.
Sagovornici su ocenili da se Evropa suočava sa velikim brojem migranata i da za rešavanje tog problema mora postojati partnerski odnos, kao i da najava podizanja zidova na granicama nikako nisu deo evropskih i održivih rešenja.
Joksimovićeva je u saopštenju istakla da Srbija neće posezati za takvim mehanizmima i da će kao zemlja kandidat poštovati ono što bi trebalo da su evropski standardi u ovoj oblasti.
Ipak, to je pre svega pitanje Evropske unije i bez saradnje i pomoći EU i država članica, Srbija ne može uspešno da rešava to pitanje, rekla je Jadranka Joksimović.
Govoreći o aktuelnim dešavanjima vezanim za region, ona je naglasila da je Vlada svojim potezima do sada više puta pokazala da se zalaže za stabilnost u regionu i unapređenje saradnje.
Bez obzira na brojna osetljiva pitanja u regionu i potrebu da se svi u regionu suočavamo sa prošlošću, ipak bi svi trebalo da radimo na tome da stvorimo zajedničku bolju budućnost, rekla je ministarka, podsetivši da je Srbija odgovorna zemlja i da radi u interesu zajedničke bolje budućnosti građana.
Fajon je, kako je navedeno, naglasila da su se sve zemlje kandidati suočavali sa izazovima na putu evropskih integracija, ali da su koristi od članstva za državu nemerljivi, što prema njenim rečima potvrđuje i primer Slovenije.
Ona je ponovila da poslanici nisu promenili svoj stav da pregovaračka poglavlja treba otvoriti što ranije.
Pavel je obavestio ministarku Joksimović da grupa Prijatelji Srbije, 30. juna u Evropskom parlamentu u Briselu organizuje okrugli sto o procesu evropskih integracija Srbije, kao i da će u prostorijama parlamenta biti izložene slike srpskih slikara.
Joksimovićeva je uputila poziv Prijateljima Srbije da posete Srbiju, kako bi se na licu mesta upoznali sa svim što Srbija preduzima na putu ka EU.
Ministarka za evropske integracije nastavlja posetu Briselu razgovorima sa šefom delegacije EU-Srbija u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom i izvestiocem za Srbiju Dejvidom Mekalisterom.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.