Joksimović: Otvaranje poglavlja 18. jula

Izvor: N1 televizija, 07.Jul.2016, 20:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Joksimović: Otvaranje poglavlja 18. jula

Otvaranje poglavlja 23 i 24 je signal da se reformski proces, od vladavine prava preko borbe protiv korupcije, odvija na pozitivan način, mada je još puno posla pred Srbijom, izjavila je danas ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović u Kovačici, gde je obeležen početak predsedavanja Slovačke Evropskom unijom.

Ona je istakla da otvaranje ta dva poglavlja znači da se radi o stabilnoj državi, što je dobar signal investorima, jer tamo gde su otvorena poglavlja >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << 23 i 24 podrazumeva se da je dostignut potreban nivo reformi i stabilnosti.

Posle sastanka kome su prisustvovali šef delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i slovačka ambasadorka u Srbiji Dagmar Repčekova, Joksimović je rekla da očekuje da će 18. jula biti organizovana međuvladina konferencija, na kojoj će pregovaračka poglavlja 23 i 24 biti i zvanično otvorena.

Majkl Devenport je kazao da je otvaranje poglavlja 23 i 24 nova faza evropskih integracije Srbije i dodao da je skup u Kovačici dobra prilika da se van Beograda organizuje redovan sastanak ambasadora članica EU i prilika da se razgovara o konkretnim rezultatima samita u Parizu.

"Mislim da je to vrlo dobra poruka, dobar trenutak za Srbiju i, kao i uvek, mogu da kažem da smo u delegaciji EU u Srbiji spremni za konretnu saradnju što se tiče primene svih obaveza u vezi sa akcionim planovima", rekao je on.

Na pitanje novinara da li će ostati na sadašnjoj funkciji, s obzirom na ishod referenduma u Velikoj Britaniji, Davenport je odgovorio da je njegova država i dalje članica Evropske unije.

"Došlo je do referenduma, ali još nije došlo do bregzita i kao što ste čuli od predsednika Junkera i Tuska, Velika Britanija ostaje članica EU sa svim obavezama i pravima", rekao je Davenport.

Ambasadorka Repčekova je naglasila da je Slovačka i do sada podržavala politiku proširenja EU, dodajući da ona kao predsedavajuća ipak ne odlučuje sama, već u saradnji sa ostalim članicama EU.

"Mislim da ćemo moći dosta da pomognemo jer razumemo srpsku dušu, zbog čega smo za današnji sastanak izabrali Kovačicu u kojoj žive četiri naroda - srpski, slovački, mađarski i rumunski", rekla je Repčekova.

Nastavak na N1 televizija...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.