Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jociću određen pritvor do mesec dana

Istražni sudija odredio je pritvor do mesec dana Sretenu Jociću. Tužilaštvo za suzbijanje organizovanog kriminala u zahtevu za sprovođenje istrage predložilo pritvor.

Istražni sudija Okruženog suda u Beogradu odredio je pritvor do mesec dana Sretenu Jociću, koga je na zahtev Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala, saslušao u sredu uveče, povodom sumnji za umešanost u ubistvo vlasnika "Nacionala" Ive Pukanića.

Jocićev advokat Zdenko >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tomanović u izjavi za RTS najavljuje da će od Suda i Tužilaštva zatražiti dozvolu da se obelodane svi podaci iz predmeta, jer je to "interes i odbrane i javnosti".

"Javnost bi sama trebalo da prosudi da li se zaista radi od dokazima protiv Sretena Jocića ili o trenutnoj političkoj potrebi da se on uhapsi", kaže Tomanović i najavljuje da će uložiti žalbu na rešenje o pritvoru.

Tužilaštvo je, kako se navodi u saopštenju, 29. aprila istražnom sudiji Posebnog odeljenja Okružnog suda u Beogradu podnelo zahtev za sprovođenje istrage protiv Jocića, zbog postojanja osnovane sumnje da je u toku 2008.godine na području Srbije i Hrvatske izvršio krivična dela zločinačko udruživanje i teško ubistvo.

U zahtevu za sprovođenje istrage predloženo je da se prema osumnjičenom Sretenu Jociću odredi pritvor.

Krivični postupak protiv osumnjičenog Jocića pokrenut je posle intenzivne i neposredne saradnje organa policija Srbije i Hrvatske, koja je potom nastavljena i na nivou tužilaštava i to Specijalnog tužilaštva za suzbijanje organizovanog kriminala Srbije i Ureda za subijanje korupcije i organizovanog kriminala Hrvatske.

Policija i pravosudni organi Hrvatske su srpskom Specijalnom tužilaštvu dostavili sve dokaze i podatke do kojih su došli u okviru krivičnog postupka koji je u toku u Hrvatskoj protiv više lica neposredno uključenih u atentat na vlasnika "Nacionala" Iva Pukanića.

Na osnovu tog materijala, ali i na osnovu aktivnosti i podataka koje je prikupila policija Srbije zaključeno je da postoji osnovana sumnja da je Jocić organizovao kriminalnu grupu, koja je, po njegovom nalogu, 23.10.2008. godine postavila i aktivirala ekspolizivnu napravu koja je usmrtila Pikanića i njegovog saradnika Nikolu Franića.

U eksploziji su povređena još dva lica koja su se nalazila u zgradi "NLC grupacije", dok je na objektu i na parkiranim vozilima pričinjena znatna materijalna šteta.

Saradnja pravosudnih organa Republike Hrvatske i Republike Srbije će u istrazi ubistva vlasnika "Nacionala" biće nastavljena, kao odgovor obe države na problem organizovanog kriminala, navodi se u saopštenju koje je potpisao specijalni tužilac Miljko Radisavljević.

Jocić je uhapšen u ponedeljak po nalogu Specijalnog tužioca, a kako zvaničnici srpskog pravosuđa navode, ukoliko se sumnje pokažu osnovanim, sudski postupak protiv njega biće sproveden u Srbiji, jer naša država ne izručuje domaće državljane, niti je to hrvatska zahtevala u ovom slučaju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.