Izvor: Nezavisne Novine, 30.Apr.2016, 22:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jezero na Titanu puno tekućeg metana

Titan, najveći Saturnov mjesec, prekriven je morima i jezerima tekućih ugljikovodika, a jedno od njih je puno čistog metana.

Otkriće koje donosi naučna studija koja se temelji na skeniranju Titana radarom sonde “Kasini” između 2007. i 2015. godine, otkrila je da je jedno od najvećih jezera (ili mora) na mjesecu, Ligeia Mare, puno tekućeg metana, mada se donedavno smatralo da se radi o tekućem etanu koji nastaje u izobilju u atmosferi, kada sunčeva svjetlost razbija >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << molekule metana.

Naučnici i sada nisu sigurni zbog čega je jezero Ligeia Mare prepuno metana, ali smatraju da je to možda posljedica metanskih kiša, ili neka zasad nepoznata pojava uklanja etan iz jezera.

"Moguće je da etan završava u podvodnoj kori, ili da nekako otiče u obližnje more Kraken Mare, ali to ćemo istražiti", navodi francuska naučnica Alis Le Gal iz labarotrije Versailles Saint-Quentin.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.