Jestivi buketi Ije Makejeve

Izvor: RTS, 05.Sep.2019, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jestivi buketi Ije Makejeve

U buketima Ije Makejeve, Ruskinje koja živi u Novom Sadu, ima jabuka, šljiva, nara, ali i brokolija, kulena, sira. Svojim neobičnim aranžmanima osvojila je Novosađane, a polako osvaja i Šumadiju.
Petočlana ruska porodica Makejev, pre tri godine preselila se u Novi Sad. I dok suprug Pavel radi na relaciji Srbija - Rusija, a sinovi uče jezik i idu u srpsku školu, Ija je odlučila da pokrene originalan >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posao: pravi jestive bukete od voća, povrća, kobasica i sira - u zavisnosti od želji mušterija.

"Naši buketi moraju da budu sveži i da traju nekoliko dana",  objašnjava Ija, "jer to nije običan buket od cveća. Uglavnom pravimo bukete za Beograd i Novi Sad, zbog čega mi je bitno da u svakom gradu bude po neka radionica."
Ova Ruskinja odlučila je da svojim znanjem podstakne nezaposlene žene, pokrenula je video-kurs o tome kako da samostalno naprave neobični buket. Kurseve drži i u gradovima širom Srbije. Mi smo je zatekli u Kragujevcu.
Na kursu je i Kristina Dolovac:
"Došla sam ovde i jako mi se svidelo sve ovo. Nismo još završili ali smatram da će sve biti dobro do kraja."
Ideju o jestivim buketima, Ija je donela iz Rusije, gde su, kako kaže, veoma popularni. Bukete naručuju svi koji bi hteli da iznenade neku dragu osobu. Sve češće, i dame odlučuju da poklone bukete muškarcima, što u Srbiji i nije raširen običaj.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.