Ješić: Uskoro veće investicije u poljoprivredu

Izvor: Blic, 07.Okt.2013, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ješić: Uskoro veće investicije u poljoprivredu

Vojvođanski sekretar za poljoprivredu Goran Ješić izjavio je danas u Kelnu da se nada da će već od naredne godine u sektoru prehrambene industrije u Vojvodini biti realizovane investicije koje će dovesti do povećanja broja zaposlenih i većeg izvoza poljoprivrednih proizvoda.

- Mi imamo već nekoliko ozbiljnih investitora koji će doneti tu dodatu vrednost u oblasti poljoprivrede i nadam se da ćemo već sledeće godine imati priliku da otvorimo nove pogone na teritoriji >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vojvodine - kazao je Ješić na sajmu prehrambene industrije ANUGA u Kelnu.

Predstavljajući potencijale Vojvodine u toj oblasti Ješić je rekao da izvoz poljoprivrednih proizvoda po hektaru u Vojvodini iznosi 400 evra, što je manje nego u zemljama regiona i daleko ispod proseka najrazvijenijih zemalja.

- Shvatili smo da osnovni problem nije primarna proizvodnja, jer imamo dobre seljake, već je najveći problem u prerađivačkoj industriji koje je malo i zbog toga ne možemo da dostignemo veliki izvoz po hektaru - naglasio je Ješić

On je dodao da su Vojvodini potrebni investitori i realizacija "grinfild" projekata, kako bi se povećala proizvodnja, a postojeći potencijali treba da usvoje nove standarde i pronađu nova tržišta.

- Naš izvoz trenutno iznosi 3,6 milijardi dolara na nivou Srbije i daleko je manji nego što je naš potencijal. Ali ukoliko uradimo ove stvari, možemo dramatično da ga povećamo što je garancija da će svi živeti bolje - ocenio je Ješić.

Direktor vojvođanskog Fonda za podršku investicijama Aleksandar Stojkov rekao je da su predstavnici Vojvodine došli u Keln da zajednički predstave konkretne projekte potencijalnim investitorima, te da na njemu učestvuje i nekoliko kompanija iz Vojvodine.

- U Vojvodini smo imali uspeha u agrobiznis sektoru, jer je od 2001. godine realizovano oko dve milijarde investicija, a oko 12.000 ljudi dobilo je posao u stranim kompanijama koje kod nas posluju. Ovaj sektor privukao je najviše ulaganja, najčešće kroz privatizaciju, ali i preuzimanje nekih domaćih brendova", dodao je Stojkov.

Sajam ANUGA jedan je od najvećih međunarodnih sajmova iz oblasti prehrambene industrije, koji se svake druge godine održava u Kelnu. ANUGA se ove godine održava od 5. do 9. oktobra i okupila je 6.700 izlagača iz oko 100 zemalja.

Najčitanije SADA:

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.