Jesenjim usevima treba sunce, kiša dobra za prolećne kulture

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Jun.2020, 15:19

Jesenjim usevima treba sunce, kiša dobra za prolećne kulture

Svakodnevne padavine već su suvišne jesenjim usevima, dok su dobrodošle prolećnim kulturama, kažu u Udruženju "Žita Srbije".

Direktor Udruženja Vukosav Saković kaže za Tanjug da bi za kvalitet jesenjih useva pšenice i ječma bilo dobro kada bi u narednih 10, 15 dana prestale padavine i usledilo lepše vreme.

"Opravdana je bojazan proizvođača da bi kiše mogle loše da utiču na kvalitet i vlažno vreme bi zaista moglo loše da se odrazi na kvalitet ječma", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekao je Saković.

On je dodao da je ovakvo vreme neće uticati na ukupni rod budući da je ječam na više od 50 odsto parcela zreo za žetvu, a pšenica je u poslednjoj fazi pred zrenje.

"Ostaje da se nadamo da narednih dana neće biti mnogo padavina i da će uslediti lepše vreme", navodi.

Što se tiče prolećnih useva, kukuruz, suncokret i soja su "u odličnoj kondiciji", kaže Saković.

Vreme je toplo, padavina ima dosta, ali sve što padne zemlja upije i ne zadržava se te za te kulture nema opasnosti, objašnjava sagovornik Tanjuga.

Padavine zadaju muku i voćarima koji su prinuđeni da preduzmu dodatne mere zaštite da bi sačuvali kvalitet.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.