Jeremić u UN zakazao debatu o Hagu

Izvor: B92, 19.Nov.2012, 11:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić u UN zakazao debatu o Hagu

Beograd -- Oslobađajućom presudom hrvatskim generalima nanet udarac ugledu UN, kaže Vuk Jeremić, koji je za april zakazao javnu raspravu u UN o ad hok tribunalima.

Naime, predsednik Generalne skupštine UN zakazao je za 10. april 2013. javnu raspravu u Generalnoj skupštini UN o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

"Odluka Žalbenog veća Haškog tribunala u vezi sa operacijom 'Oluja' izazvala je razumljivo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ogorčenje u mnogim delovima sveta. Nesporna je činjenica da je oko četvrt miliona Srba prognano sa svojih ognjišta u svega nekoliko dana, a da je sud koji je osnovan da bi istražio ovakva nedela praktično odlučio da za ovaj čin nije bilo ni krivaca niti odgovornih", rekao je Jeremić u svom saopštenju i dodao:

"Iz toga bi moglo da se zaključi da zločina zapravo nije ni bilo, što je u evidentnoj suprotnosti sa realnošću. Smatram da puno razumevanje rada Haškog tribunala i njegovih posledica mora biti dostupno širokoj međunarodnoj javnosti, kako bi se omogućilo da istorija o tome donese konačni sud i kako se više nikada i nigde ne bi desilo da zlodelo bude amnestirano i proglašeno za vrednost.

Podsetimo, kada je Haški tribunal izrekao oslobađajuću presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločine počinjene u akciji "Oluja", Jeremić je oštro reagovao na društvenoj mreži Tviter. "Neka prst na čelo stave oni koji su pristali da EULEX istražuje trgovinu organima na Kosovu. Zaključiće gospoda da smo ih sami sebi vadili", naveo je Jeremić i najavio da će "međunarodnim kriminalcima naneti štetu koju nisu očekivali da će im se desiti". On je rekao i da će učiniti to "tako mu svega" i "da neće znati šta ih je snašlo".

Zbog toga sam odlučio da iskoristim svoja ovlašćenja, i kao izabrani predsednik Generalne skupštine Ujedinjenih nacija u njoj zakažem javnu raspravu o ulozi međunarodnih ad hok krivičnih tribunala u ostvarivanju pravde i pomirenja između naroda.

Imajući u vidu da su upravo UN bile osnivač takvih sudova, smatram da je prirodno da se ovde raspravlja o njihovom učinku, kao i o stepenu ispunjenosti njihove izvorne svrhe.

Moje lično mišljenje je da je odlukom Žalbenog veća Haškog tribunala nanesen udarac ugledu Ujedinjenih nacija, ali dozvoljavam mogućnost da sam, kao pripadnik naroda čije je proterivanje iz svojih domova ovim činom legalizovano, po ovom pitanju donekle subjektivan.

Zbog toga ću debatu u GS UN otvoriti za široku javnost i u njoj dozvoliti učešće ne samo državama, već i akademskoj zajednici, istaknutim pojedincima i građanskim udruženjima.

Čvrsto sam uveren da istinsko pomirenje i okretanje nove stranice u odnosima između zavađenih naroda nije moguće zasnivati na negaciji i veličanju zločina, jer to u suštini predstavlja podsticaj na njihovo ponavljanje. Zato debatu, pod nazivom 'Uloga međunarodnog pravosuđa u ostvarivanju pomirenja', zakazujem za 10. april 2013. godine u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija u Njujorku".

U međuvremenu, iz Hrvatske stižu poruke da bi se trebalo okrenuti budućnosti. Oslobođeni general Ante Gotovina smatra da proterani Srbi "treba da se vrate u Hrvatsku, jer je to njihova domovina". On je za "Kurir" naglasio da nema potrebe da ih bilo ko posebno poziva da se vrate u svoje domove.

"Oni su građani Hrvatske. To je njihova domovina kao što je i moja. Kako ja nekog mogu pozvati da se vrati svojoj kući? To je njihova kuća. Ako je ovo njegova domovinu i tu je njegova kuća treba da budu u svojoj kući, ako to žele. Nije ovo moje više nego njegovo. Rat je stvar prošlosti, a mi treba da se okrenemo budućnosti. Stvarima iz prošlosti treba da se bave insitucije, kojima je posao da se bave time", izjavio je Gotovina.

Oslobađajuća presuda hrvatskim generalima razočarala je sudiju Vrhovnog suda u penziji Zorana Ivoševića. Nakon čitavog veka provedenog u sudu, Ivošević više ne veruju u pravdu.

"Ja bih rekao da je to brukanje pravde, a trazlog isti kao i ovde sindrom je potpuno isti a to je korupcija. To nikako drugačije ne bih mogao da objasnim nego baš tako. Mi smo zagađeni istom bolešću, ali vidim da su i oni zagađeni istom bolešću. Mislim da smo u metastazi upravo i mi i oni i to nije prvi put kada je reč o međunarodnoj pravdi i zato ja više ne verujem u tu pravdu", izjavio je on u emisiji "Kažiprst" na TV B92.

Sinod Srpske pravoslavne crkve osudio je oslobađanje hrvatskih generala kao sramotnu, nečasnu i nepravednu presudu, koja ne samo da opravdava zločince, nego i umanjuje, pa i poništava zločine.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Jeremić ponovo gura Srbiju u konfrontaciju sa zapadom

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 20.Nov.2012, 11:10

Predsednik GS UN zakazao je raspravu o ulozi tribunala nakon presude hrvatskim generalima. Otvaranje ovog pitanja može samo dovesti Srbiju na kurs kolizije sa ključnim zemljama-partnerima u EU, zaključuju sagovornici.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.