Jeremić predao izveštaj o predsedavanju GS UN

Izvor: RTS, 23.Dec.2013, 19:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić predao izveštaj o predsedavanju GS UN

Bivši predsedavajući 67. zasedanja Generalne skupštine UN Vuk Jeremić predao je ministru spoljnih poslova Ivanu Mrkiću izveštaj o svom predsedavanju Generalnoj skupštini UN. Najveći deo napora tokom predsedavanja Srbije bio posvećen pripremi nove globalne razvojne strategije UN koja bi trebalo da stupi na snagu 2015. godine.

Izveštaj o predsedavanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, bivši predsedavajući 67. zasedanja GS UN Vuk Jeremić predao je ministru spoljnih >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << poslova Srbije Ivanu Mrkiću.

"Najveći deo napora tokom predsedavanja Srbije Generalnoj skupštini UN, bio je posvećen pripremi izrade nove globalne razvojne strategije UN koja bi trebalo da stupi na snagu 2015. godine", piše u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

U izveštaju se dodaje da je od marta do septembra 2013. održano 18 tematskih skupova na kojima su učestvovali visoki zvaničnici država članica UN i ličnosti iz akademskih, poslovnih, kulturnih i verskih krugova sveta.

Debate su bile o ulozi međunarodnog krivičnog pravosuđa u procesu pomirenja, o globalnom ekonomskom upravljanju, o mirnom rešavanju sporova u Africi, o održivom razvoju i klimatskim promenama, o kulturi u kontekstu održivog razvoja, o preduzetništvu. 

Tokom 67. zasedanja održan je i prvi sastanak Generalne skupštine UN na visokom nivou o vladavini prava i prihvaćen Sporazum o trgovini oružjem.

Predsedavanje 67. zasedanju Generalne skupštine UN doprinelo je međunarodnoj afirmaciji Srbije, unapređenju odnosa sa UN i podizanju kapaciteta za bavljenje najvažnijim globalnim pitanjima, zaključeno je u saopštenju.
Pogledaj vesti o: Nova godina

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.