Jeremić: Strateški prioritet ubrzavanje evropskih integracija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jan.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Strateški prioritet ubrzavanje evropskih integracija

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da će strateški prioritet Srbije u 2009. biti ubrzanje evropskih integracija i da će naša zemlja ove godine podneti zahtev za članstvo u Evropskoj uniji.

Jeremić je na ambasadorskoj konferenciji Ministarstva inostranih poslova, koja se održava u Beogradu, rekao da se nada da će to omogućiti da Srbija do kraja 2009. godine dobije status kandidata za članstvo u EU.

On je naglasio da je važno >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << da realizacija viznog režima sa EU postane stvarnost za građanje Srbije.

Redovi pred ambasadama

"Put ka Evropi ne bi trebalo da počinje u redu koji se proteže niz pločnik ispred neke ambasade. Od građana ove zemlje ne bi trebalo zahtevati da uzmu nekoliko slobodnih dana da bi dobili vizu da posete svoje rođake", kazao je Jeremić.

"Ne bi trebalo da dokazuju da su vlasnici svojih stanova, kako bi otišli u Luvr i ne bi trebalo da podnose dokaze o svojoj kreditnoj sposobnosti, kako bi posetili Akropolj, videli Rim ili šetali ulicama Salzbuga", rekao je šef srpske diplomatije.

Jeremić je istakao da je krajnje vreme da se odblokira prelazni sporazum Srbije i EU, pošto Srbija u potpunosti sarađuje s Haškim tribunalom.

Kosovo i Metohija

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Jeremić je naglasio da očekuje da se svi uzdrže od daljeg priznavanja nezavisnosti, pošto se čeka odluka Međunarodnog suda pravde o legalnosti proglašene nezavisnosti.

Jeremić je rekao da očekuje da se Prištini ne omogući članstvo u regionalnim i multilateralnim institucijama, pošto je to privilegija suverenih država.

Produbljivanje bliskih odnosa

Ministar inostranih poslova Srbije je, govoreći o odnosima sa velikim silama, istakao da je uveren da će veze Srbije i Rusije nastaviti da jačaju tokom narednih godina i da se, posle inauguracije Baraka Obame za predsednika SAD, otvara strateška mogućnost za popravljanje odnosa s Amerikom.

Jeremić je istakao da će Srbija posebnu pažnju poklanjati produbljivanju bliskih odnosa sa Kinom i Indijom.

"Srbija je nezamenljiv faktor demokratske stabilnosti i sigurnosti na Balkanu. Naše namere su jasne, naši kapaciteti očigledni, a naša rešenost da se u potpunosti integrišemo u EU nepokolebljiva. Udruživanjem snaga Beograd i Brisel mogu da obezbede evropsku budućnost čitavom regionu", poručio je Jeremić.

Moratinos pozvao Holandiju da promeni odluku

Šef španske diplomatije Migel Anhel Moratinos pozvao je danas u Beogradu Vladu Holandije da promeni svoju odluku i omogući da otpočne primena Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) Srbije EU.

"Vlade 26 zemalja članica EU su u potpunosti angažovane da počne primena SSP-a i koristim priliku da pozovem Holandiju da revidira svoju odluku i omogući da se ubrza proces evropskih integracija Srbije", istakao je Moratinos govoreći na Ambasadorskoj konferenciji Ministarstva spoljnih poslova u Palati "Srbija".

Neophodne reforme

U obraćanju učesnicima dvodnevnog skupa, Moratinos je naglasio da Srbija na tom putu mora da uradi i svoj "domaći zadatak" i sprovede neophodne reforme.

"Ne znamo koliko će to trajati, ali se nadam da će, posle podnošenja zahteva za dobijanje statusa kandidata za članstvu u EU, pregovori sa Unijom ići brže", istakao je šef španske diplomatije.

U tom smislu, Moratinos je podsetio i na iskustvo Španije, kojoj je devet godina trebalo da se pripremi za punopravno članstvo u EU.

Uspeh srpske diplomatije

Moratinos je ocenio da je 2008. bila teška i sumorna godina za Srbiju, imajući u vidu da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost.

On je naveo da je 2008. bila uspešna za srpsku diplomatiju, pohvalivši srpsku vladu za zrelost koju je pokazala u odbrani Kosova.

"Španija je veoma bliska u odbrani vrednosti u koje dve zemlje veruju kada je u pitanju rešavanje statusa Kosova", ponovio je Moratinos, čija zemlja nije priznala nezavisnost Kosova.

"To je moja Srbija"

On je napomenuo da je važno da Srbija nastavi na isti način da se angažuje i dalje, radeći na konstruktivan način kada je u pitanju angažovanje misije EU na Kosovu.

Moratinos, koji je pre 20 godina bio u diplomatskoj službi u Beogradu, završio je svoje obraćanje na srpskom jeziku: "Danas Srbija ima slobodu, demokratiju i šansu da uđe u Evropsku uniju i uživa u miru i blagostanju".

"To je moja Srbija", poručio je Moratinos.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.