Jeremić: Spremni i Beograd i Brisel

Izvor: B92, 29.Okt.2010, 03:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Spremni i Beograd i Brisel

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić rekao je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, kao i da je "za sve zajedno bolje da taj proces počne što pre".

"Što se nas tiče, može da počne odmah. Spremni su i zvaničnici iz Brisela, koji će imati posredničku ulogu", rekao je Jeremić za "Večernje novosti".

"Razumem da ovo, možda, nije najjednostavniji trenutak za Albance, imajući u vidu njihova politička previranja, ali verujem da je za sve zajedno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bolje da proces otpočne što je pre moguće", rekao je on.

Ministar je kazao da bi u tim razgovorima trebalo krenuti od tema koje ne sadrže bilo kakvu kontroverzu, poput uspostavljanja saradnje u rešavanju problema nestalih lica.

"Postizanje uspeha na samom početku bi svakako imalo pozitivan efekat za buduće faze dijaloga, kada se budemo dotakli delikatnijih stvari. U svakom slučaju, pregovore bi trebalo da vode eksperti, a ne visoki funkcioneri ili političari", rekao je Jeremić.

Ministar je ukazao da se ne mora direktno pristupiti pregovorima o statusu da bi se našla rešenja za probleme koji proizlaze iz činjenice da dve strane imaju fundamentalno različito gledanje na pitanje suvereniteta Kosova.

"Naša strana će polaziti od toga da nijedno praktično rešenje ne može biti takvo da se njime direktno ili indirektno priznaje jednostrano proglašena nezavisnost. Biće potrebno da obe strane iskažu konstruktivnost da bi se postigao kompromis oko svih otvorenih pitanja", rekao je ministar.

Jeremić je kazao da Beograd "sigurno neće prihvatiti nijedno rešenje koje bi se moglo shvatiti kao priznavanje nezavisnosti, pa samim tim ni definisanje Srbije i Kosova kao dve suverene države".

Komentarišući optužbe dela političke javnosti da je on krivac za tvrdo vođenje državne politike prema Kosovu, Jeremić je kazao: "Radio sam najbolje što sam umeo i najpredanije što sam mogao, u okviru zadatih parametara zvanične državne politike. Sa te strane, savest mi je čista. Da li je moj objektivni učinak zadovoljavajući, to je drugo pitanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.