Izvor: B92, 05.Jul.2009, 13:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Sprečiti talas priznavanja

Beograd -- Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da su svi napori srpske diplomatije u ovom trenutku usmereni su na sprečavanje većeg talasa priznavanja Kosova.

"Naši napori su usmereni ka tome da niko više ne prizna Prištinu, da ona ne postane član nijedne međunarodne organizacije. Drugim rečima, da je izolujemo u poludefinisanom statusu, iz kojeg će moći da izađe samo kroz obnavljanje dijaloga sa Beogradom", kazao je Jeremić u intervjuu za "Večernje novosti".
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On navodi da nakon što je Međunarodni sud pravde preuzeo slučaj i kada je postalo očigledno da je pravna argumentacija Srbije, podržana podnescima drugih zemalja, izuzetno jaka, počeli su pokušaji da se promeni globalna realnost.

"Namera je da se nagomila što više novih priznavanja, ne bi li se došlo u situaciju da, do trenutka kada Sud iznese svoje mišljenje, taj broj zemalja poraste iznad polovine članica UN, u pokušaju da se obesmisli presuda",

Šef srpske diplomatije kaže da će "vrlo verovatno pritisci rasti što se više bude primicala odluka Suda", ali da će Srbija učiniti sve da tome parira.

Jeremić kaže da "Albanci imaju podršku nekih od najuticajnijih zemalja na svetu i one predano rade u korist Prištine", ali da "mi uzvraćamo, ostajemo uporni i svuda prisutni" i da "smo, ma koliko se ne slagali oko Kosova, kod mnogih (zemalja) zaradili dobru dozu poštovanja zbog energije i načina na koji se borimo".

"Očekujemo da će MSP doneti savetodavno mišljenje koje će biti u našu korist. To će otvoriti prostor za ponovno otpočinjanje dijaloga o statusu" Kosova, istakao je ministar Jeremić i dodao da se očekuje da će u decembru doći do prve usmene rasprave i da će značajan broj zemalja učestvovati u tome.

On je dodao da je realno očekivati da se po okončanju procesa pokrene globalna debata koja će za rezultat imati ponovno otvaranje pitanja statusa.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vraćamo Kosovo za sto

Izvor: Večernje novosti, 04.Jul.2009, 21:05

Vuk Jeremić, ministar spoljnih poslova: Borimo se da više od polovine članica UN ne prizna Kosovo. Status nije zacementiran, moguć novi dijalog. Kosovo nije i neće biti naš sused. Verujem da je Rusija naš najveći prijatelj

Nastavak na Večernje novosti...

Početi nove pregovore o Kosovu

Izvor: S media, 05.Jul.2009

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio da su svi napori srpske diplomatije u ovom trenutku usmereni na sprečavanje većeg talasa priznavanja Kosova, zbog čega obilazi meridijane u nameri da ubedi svet da sačeka odluku Medjunarodnog suda pravde. Cilj je jedan - izboriti se za nove pregovore...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.