Jeremić: Palestinci će tražiti unapređenje statusa u UN

Izvor: Blic, 04.Okt.2012, 19:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: Palestinci će tražiti unapređenje statusa u UN

Palestinci će po svoj prilici u novembru Generalnoj skupštini UN predstaviti rezoluciju kojom traže da se unapredi njihov status od u svetskom telu, u državu posmatrača, najavio je novinarima novi predsednik GS Vuk Jeremić, prenose danas izraelski mediji.

- Mislim da će sredinom novembra biti međunarodne debate o palestinskom pitanju - kazao je Jeremić, najavivši da će "rukovodstvo Palestinske uprave (PU) ući u široke diskusije i konsultacije o tom pitanju, i doći >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do zaključka šta želi tokom novembra".

On je dodao da je posle razgovora koje je vodio na otvaranju zasedanja GS o tome, odlučio da ne ide na odmor u novembru.

Predsednik PU Mahmud Abas i glavni pregovarač Saeb Erekat su već rekli da planiraju da zatraže od GS UN unapređenje statusa od entiteta posmatrača u državu nečlanicu.

Oni teže podršci 150 do 170 od 193 zemlje članice UN, iako je sve što im treba za usvajanje rezolucije većina glasova.

Usvajanje tog dokumenta smatra se de fakto unilateralnim priznanjem palestinske državnosti, navodi izraelski "Džeruzalem post".

To daje Palestincima neka dodatna prava, ali ne i pravo glasa u UN.

Na rezolucije GS se ne može staviti veto.

SAD se, kao i Izrael, protive svim palestinskim nastojanjima za dobijanje državnosti u UN, tvrdeći da se to može postići samo kroz pregovore. Izrael upozorava da će zbog palestinskih unilatelarnih poteza mirovni proces, koji je inače u zastoju već dve godine, biti narušen i da će Palestinci voditi diplomatski rat s Izraelom.

PU se odlučila na to nakon što joj prošle godine nije pošlo za rukom da dobije podršku devet od 15 zemalja članica SB UN za puno članstvo u svetskom telu.

Samo SB može da da puno članstvo, a tamo SAD imaju pravo veta. Ta zemlja je veto i najavila.

Status države posmatrača omogućiće Palestincima da uđu u agencije UN i Međunarodni krivični sud u Hagu, kome će moći da tuže Izrael.

Abas i Erekat kažu da je palestinska državnost neotuđivo pravo i da ne zavisi od kraja sukoba s Izraelom.

Oni takođe kažu da će UN rezolucija, koja određuje teritorijalne parametre za dvodržavno rešenje na granicama pre rata 1967, u kome je Izrael osvojio Zapadnu obalu s istočnim Jerusalimom i pojas Gaze, pomoći da se utre put konacnom sporazumu između Izraelaca i Palestinaca.

Erekat je u septembru rekao da se nada kako će EU i SAD podržati rezoluciju i sreo se sa predstavnicima EU u regionu, zamolivši ih da pomogu u pisanju nacrta rezolucije.

SAD međutim vrše pritisak na PU da odustane od tog zahteva. Jeremić je najavio da će, kada stvar stigne do GS, predsedavati na fer način.

- Na osnovu onoga što su regionalni lideri rekli u GS, postoji značajna podrška za dvodržavno rešenje, koje će uzeti u obzir legitimne brige Izraelaca i Palestinaca. Mnoge delegacije su pozvale na obnovu pregovora - rekao je Jeremić.

Povezane vesti: Završena debata GS UN, Jeremić: Mirno rešavati sporove Tači: Integracija Kosova u EU nema alternativu Nikolić i Berns: SAD ne traže i ne očekuju da Srbija prizna nezavisnost KiM Jeremić predstavio Smernice UN za efikasno posredovanje Jeremić sa Eštonovom o prioritetima srpskog predsedavanja

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.