Izvor: B92, 19.Dec.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeremić: EU i saradnja sa Rusijom

Beograd -- Ministar inostranih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je strateški cilj Srbije članstvo u Evropskoj uniji, kao i da će odnosi sa Rusijom uvek biti bliski.

"Učinićemo sve da što pre postanemo član Evropske unije, ali ćemo uvek biti bliski Rusiji. Odnosi sa Ruskom Federacijom traju vekovima, oni su izuzetno bliski, partnerski i bratski", rekao je Jeremić u intervjuu za nedeljnik "NIN".

On je naveo da su spoljnopolitčki prioriteti Vlade Srbije odbrana >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ustavnog poretka, ubrzanje evropskih integracija i postizanje harmoničnih odnosa u regionu.

"Istina je da postoji opasnost da dođe do presecanja tih puteva, i tu pre svega mislim na odbranu ustavnog poretka i ubrzanja procesa evropskih integracija, i zato je naš diplomatski zadatak da ta dva puta držimo razdvojenim", istakao je Jeremić.

Šef diplomatije je kazao da Srbija potpuno sarađuje s Haškim tribunalom i da zato očekuje da proces evropskih integracija bude nastavljen.

"Geostrateške okolnosti trenutno nisu najpovoljnije. Svedoci smo institucionalne krize vezane za ratifikaciju Lisabonskog sporazuma, kao i najozbiljnije ekonomske krize u poslednjih sto godina. To nesumnjivo negativno utiče kada je reč o evropskim aspiracijama zemalja zapadnog Balkana", istakao je Jeremić.

Govoreći o odnosima i Demokratskoj stranci, on je naveo da je ta stranka "homogena, čvrsta i ujedinjena" iza politike predsednika Borisa Tadića.

Na pitanje da li ima premijerske ambicije, Jeremić je kazao da su njegove ambicije vezane za "implementaciju državne politike u međunarodnoj areni", naglasivši da Srbiji nije potreban novi izborni ciklus.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.