Jemen spreman za pregovore sa Al Kaidom

Izvor: RTS, 11.Jan.2010, 10:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen spreman za pregovore sa Al Kaidom

Ako pripadnici Al Kaide polože oružje i odreknu se nasilja, Jemen je spreman da sa njima razgovara. Ekstremisti prete žestokim odgovorom ako Amerika ili Velika Britanija pošalju trupe u tu zemlju.

Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh izjavio je za televiziju Abu Dabi, da je spreman da pregovara sa pripadnicima Al Kaide ako oni polože oružje i odreknu se nasilja.

Jemenske vlasti locirale su nemački par i njihovo troje dece koje su neidentifikovani kidnaperi oteli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u junu, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Nemačke Gvido Vestervele.

"U razgovoru sa predsednikom Jemena saznao sam da je otkrivena lokacija na kojoj se nalaze taoci", rekao je Vestervele nakon razgovora sa jemenskim predsednikom Alijem Abdulahom Salehom.

Šef nemačke diplomatije dodao je da vlasti Jemena rade na oslobađanju nemačkih državljana, koji su u junu prošle godine bili među devet stranaca otetih u regionu Sada, na severu zemlje, prenosi Rojters.

Snage bezbednosti Jemena uhapsiće pripadnike te terorističke organizacije koji budu odbili da obustave nasilje, dodao je Saleh.

Na drugoj strani, radikalni elementi u Jemenu prete ako Amerika ili Velika Britanija pošalju trupe u tu zemlju.

"Jemenski narod čeka na američku ili britansku intervenciju. Ljudi će ih iseći na komade. Nijedan američki vojnik neće imati mira u Jemenu. Vlada zna da ako američke trupe dođu da se bore protiv Al Kaide, celo stanovništvo će se boriti sa njenim borcima", izjavio je Ali Mohamed Omar pripadnik Al Kaide u Jemenu.

Sjedinjene Američke Države ne planiraju da pošalju svoje trupe u Jemen ili Somaliju, zemlje koje vode borbu protiv islamističkih pobunjenika, saopštio je američki predsednik Barak Obama.

"Ne nameravam da pošaljem kopnene trupe u te regione. Imam nameru da zajedno sa našim međunarodnim partnerima, u problematičnim oblastima širom sveta, osiguram bezbednost američkih građana", rekao je Obama za magazin "Pipl".

Američki predsednik rekao je i da je Al Kaida sa bazom u Jemenu, najverovatnije obučavala, snabdevala i davala uputstva Nigerijcu koji je 25. decembra pokušao da izvrši teroristički napad u avionu na liniji Amsterdam-Detroit, koristeći eksploziv u prahu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.