Jemen dobio novog predsednika

Izvor: RTS, 25.Feb.2012, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen dobio novog predsednika

Sa osvojenih 99,8 odsto glasova i kao jedini kandidat, Abd-Rabu Mansur Hadi izabran za novog predsednika Jemena. Hadi položio zakletvu pred parlamentom, a u ponedeljak će biti inaugurisan kada će mu bivši predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh zvanično ustupiti vlast.

Novi predsednik Jemena Abd-Rabo Mansur Hadi položio je zakletvu pred parlamentom obavezujući se da će "sačuvati jedinstvo zemlje, njenu nezavisnost i teritorijalni integritet", javila je državna televizija, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << a prenose agencije.

Najmanje 25 pripadnika predsedničke garde poginulo je u samoubilačkom napadu na predsedničku palatu u istočnom Jemenu.

Eskplozija automobila-bombe dogodila se u Mukali, na jugu zemlje. Vladini zvaničnici tvrde da je napad delo Al Kaide.

Jedini kandidat na predsedničkim izborima u Jemenu, održanim 21. februara, Abd-Rabu Mansur Hadi osvojio je 99,8 odsto glasova, saopštila je Izborna komisija te zemlje.

Dosadašnji zamenik predsednika Alija Abdulaha Saleha, koji je na vlasti bio 33 godine, dobio je 6.635.192 glasa, odnosno 66 odsto glasačkog tela, koliko je izašlo na izbore.

Novi predsednik zvanično će biti inaugurisan za predsednika u ponedeljak kada će mu Saleh zvanično ustupiti vlast.

Saleh, koji je od januara prošle godine pokušavao da uguši proteste na kojima je tražen njegov odlazak, u novembru je potpisao sporazum o postepenom ustupanju svojih ovlašćenja što je bio ujedno i rezultat međunarodnih pritisaka da se povuče.

Pri tom je Saleh pristao na mirnu predaju vlasti u zamenu za imunitet od krivičnog gonjenja.

U atentatu u junu prošle godine Saleh je zadobio teške opekotine zbog kojih je prošlog meseca otputovao na lečenje u SAD.

Saleh se prilikom odlaska u SAD izvinio svojim sunarodnicima za "sve nedostatke" tokom njegove dugogodišnje vladavine i poručio da će se vratiti u zemlju.

Očekuje se da će i novi jemenski predsednik kao i Saleh, koji važi za saveznika SAD u borbi protiv ogranka Al Kaide u Jemenu, nastaviti sa uništenjem ekstremista koji već duže vreme izvode napade u zemlji i prete da uvuku tu siromašnu zemlju u građanski rat.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.