Izvor: B92, 09.Apr.2012, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: U napadima Al Kaide 44 žrtve

Sana -- Broj žrtava današnjeg napada pripadnika terorističke organizacije Al Kaida na vojne kasarne u gradu Loder, u jemenskoj provinciji Ebjan, povećao se na 44.

"Ubijeno je 44 ljudi, među kojima je 14 vojnika, od kojih je jedan oficir", izjavio je neimenovani vojni zvaničnik na koga se poziva AFP.

On je naveo da je poginulo i 24 terorista i šest pripadnika plemena, što su potvrdili i plemenski izvori. Islamisti su napali kasarne u Loderu pred zoru, a vojnici su uzvratili, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << navode vojni izvori.

Vladin zvaničnik u Loderu je kazao da se vojska kasnije povukla iz kasarni i da su pripadnici plemena u Loderu, koji su se borili rame uz rame sa vojnicima, preuzeli odbranu od terorista.

"Vojska nam pomaže oružjem. Mi ćemo se boriti protiv Al Kaide i nećemo ih pustiti u naš grad", rekao je jedan plemenski starešina.

Današnji napad je usledio posle bombardovanja Al Kaidinih uporišta na jugu i istoku Jemena proteklog vikenda, u kome je ubijeno 14 pripadnika te terorističke organizacije, naveli su jemensko ministarstvo odbrane i jedan plemenski starešina.

Grad Loder se nalazi oko 150 kilometara severoistočno od glavnog grada provincije Ebjan Zinđibara, koji su u maju prošle godine osvojili Partizani šerijata.

Jedan plemenski izvor je rekao da se teroristi kriju u planinskim predelima istočno i severno od Lodera.

Partizani šerijata su povezani sa Al Kaidom na Arabijskom poluostrvu, koju SAD smatraju najaktivnijim ogrankom internacionalne terorističke mreže Al Kaida.

Al Kaida na Arabijskom poluostrvu iskoristila je slabljenje posle protesta inspirisanih Arapskim prolećem, kojima je jemenski predsednik Ali Abdulah Saleh prisiljen da ode s vlasti.

Al Kaida je u avgustu 2010. nakratko uspostavila kontrolu nad Loderom, ali ju je vojska ubrzo isterala odatle, navodi vojni izvor.

On kaže da su teroristi opkolili grad i da hoće ponovo da ga osvoje zbog njegove strateške lokacije, budući da se nalazi između provincija Šabva, Bajda i Lahidž, gde je Al Kaida na Arabijskom poluostrvu takođe aktivna.

"Plemena se bore rame uz rame sa vojskom i odvratiće napad Al Kaide. Njihovi planovi neće uspeti sve dok stanovništvo bude na našoj strani", tvrdi vojni izvor na koji se poziva AFP.

Jedan lokalni izvor u Džaru, gde su odneta tela ubijenih ekstremista i ranjeni napadači, kazao je da je 12 terorista ubijeno sinoć dok je vojska granatirala predgrađa Zinđibara.

U najvažnijem gradu na jugu Jemena, Adenu, danas je u napadu na policijsku patrolu jedan policajac ubijen, a jedan ranjen, izjavio je jedan zvaničnik policije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.