Jemen: 139 mrtvih u sukobu

Izvor: B92, 05.Mar.2012, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jemen: 139 mrtvih u sukobu

Sana -- Broj poginulih u žestokim sukobima jemenske vojske i boraca terorističke organizacije Al Kaida na jugu zemlje porastao je na 139, saopštili su vojni zvaničnici.

U borbama u provinciji Abijan poginulo je 107 vojnika i 32 ekstremista, a ranjenih ima na obe strane, što su potvrdili zdravstveni radnici u toj oblasti.

Vojni zvaničnici kažu da je u iznenadnom napadu na vojne baze nedaleko Zindžibara u provinciji Abjan takođe zarobljeno 55 vojnika dok su prolazili >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ulicama Džara, grada koji je pod kontrolom Al Kaide godinu dana.

U saopštenju jemenskog ministarstva odbrane navodi se da je sukob počeo kada su ekstremisti aktivirali dva automobila-bombe kod vojne baze u oblasti Kud, blizu Zindžibara.

Novi predsednik Jemena Abed Rabo Mansur Hadi izjavio je u međuvremenu na televiziji da je jedan od njegovih glavnih prioriteta borba protiv Al Kaide u Jemenu i povratak bezbednosti.

Predsednik Hadi je prošlog meseca stupio na dužnost posle odlaska dugogodišnjeg jemenskog lidera Ali Abdulaha Saleha, koji je tokom više od 30 godina vlasti tolerisao radikalne islamističke grupe, pa je nakon Hadijeve inauguracije porastao broj napada za koje se okrivljuje Al Kaida, podseća AP.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.