Jelouston  nacionalni park ili tempirana bomba?

Izvor: B92, 07.Maj.2015, 20:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelouston " nacionalni park ili tempirana bomba?

Geolozi kažu da su gotova sva najlepša mesta na planeti na neki način povezana sa prirodnim katastrofama. Nacionalni park Jelouston nije izuzetak.

Jelouston je najstariji svetski nacionalni park, osnovan je 1. marta 1872. godine. Prostire se na 8.987 km2, a najpoznatiji je po divljim životinjama, gejzirima, termalnim izvorima, super vulkanu i ostalim geotermalnim karakteristikama. Zbog toga je ovaj nacionalni park upisan na UNESCO-vu lisu mesta svetske baštine u Americi još >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1978. godine.

Upravo je erupcija vulkana pre oko 600.000 godina zaslužna za formiranje pejzaža kakav je danas. Zemljina kora koja je izgubila potporu urušila se u prazan prostor stvorivši ogromni krater koji prekriva površinu od 3.100 km2. Kasnije erupcije manjeg intenziteta gotovo su potpuno ispunile krater pepelom i lavom prekinuvši tok reke Jelouston i stvorivši veliko jezero.

Danas je ovo područje jedno od mesta kojima preti megaerupcija, a upravo to dokazuju najnovija istraživanja provedena na ovom području. Osim što preti erupcijom, ovaj vulkan i njegove podzemne aktivnosti su zaslužne za preko čak 2000 do 3000 manjih zemljotresa godišnje, što je oko 7 zemljotresa dnevno.

Iako trenutno ne postoji konkretna opasnost, niko ne može sa sigurnošću da tvrdi kako do erupcije neće doći, a jedini način kako držati situaciju pod kontrolom je da se magma ispod površine zemlje drži na oku.

No, kada bi do erupcije ovog vulkana ipak došlo, posledice bi bile razorne. Pepeo bi prekrio veći deo severnoameričkog kontinenta, zavladala bi trenutna zima i mrak (malo ledeno doba), a veći deo Zemlje bio bi pod uticajem katastrofe. Poljoprivredne površine širom sveta bile bi uništene, a zemljišta beskorisna. Nastala bi velika nestašica hrane, a samim time i borba za onu preostalu.

Tek nakon 5 godina, svet bi se počeo vraćati u normalu, kada bi sunčane zraci dolazili na površinu, i kada bi poljoprivredne površine opet živnule. Ukratko, svet bi se promenio, pa je zato jako bitno da se ne šalimo s majkom prirodom, i

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.