Jelena iz Niša robotikom protiv zagađenja okeana

Izvor: Megafon.co, 08.Okt.2019, 14:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jelena iz Niša robotikom protiv zagađenja okeana

Već je poznajete Jelena Zdravković je osamnaestogodišnja učenica ETŠ “Mija Stanimirović” u Nišu. Okean će čistiti pomoću robota koga su članovi tima sami sastavili i programirali, a kojim će upravljati uz pomoć džojstika. Ona je član tima koji će ovim projektom predstavljati našu zemlju na Olimpijadi iz robotike. Olimpijada će se održati u Dubaiju, Ujedinjenim Arapskim Emiratima  od 24. do 27. oktobra.
“Takmičenje se odvija u dve odvojene alijanse, >> Pročitaj celu vest na sajtu Megafon.co << svaka alijansa se sastoji od tri države, onda si mi međusobno takmičimo ko će više da očisti okean za dva minuta”, kaže Jelena.
Jelena Zdravković – Foto – Petra Naumović

“Sastavljali smo robota koji simulira čišćenje okeana od zagađivača. Trenutno je još uvek ovo samo simulacija čišćenja okeana. Radili smo po principu kako se to radi u stvarnom svetu i životu. Teško je, ali je i veliki uspeh. Još od kad sam upisala srednju školu mene su zanimali računari i programiranje, samim tim sam polako ušla u taj svet robotike”, dodaje ona.
Na takmičenju će biti 180 timova, a svaki tim će imati oko pet članova.
Goran Lučić – Foto – Petra Naumović

“Zadatak je skloniti što više loptica koje predstavljaju nečistoću u okeanu. Tamo se nagrađuje i saradnja sa ostalim timovima. Tako da, čak i ako sarađujete sa protivničkom ekipom dobijate bonus poene. Nije im samo cilj pobediti. Cilj je druženje”, objašnjava Goran Lukić, Jelenin mentor i profesor u ETŠ “Mija Stanimirović”.
Profesor o Jeleni “Celo leto je vredno radila. Dobila je delove starog robota na kojima smo vežbali. Sklapanje robota, njegovo programiranje… Ona je to odlično obavila. Ovde smo doneli robota koga je Jelena sklopila od tih rezervnih delova. Ovo je veliki uspeh za našu školu, a Jelena je naš predstavnik jer je trenutno najbolji programer u školi”, dodaje Goran.
Jelenin odlazak na Olimpijadu i pripreme koje su prethodile je podržala i GO Medijana.
Foto – Petra Naumović

Nastavak na Megafon.co...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Podrška najveće niške opštine Jeleni Zdravković, za odlazak na Olimpijadu robotike u Dubaiu

Izvor: JuznaSrbija.info, 08.Okt.2019

Povodom odlaska učenice ETŠ „Mija Stanimirović“, Jelene Zdravković, na Olimpijadu robotike u Dubaiu, u Gradskoj opštini Medijana priređen prijem...Gradska opština Medijana pomogla je odlazak Jelene Zdravković i njenog mentora, nastavnika Gorana Lučića u Beograd, kako bi se Jelena što bolje...

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Jelena iz Niša odlazi na takmičenje iz robatike u Dubaiju

Izvor: JUGpress.com, 09.Okt.2019, 11:38

NIŠ..                          Jelena Zdravković je deo tima koji će Srbiju predstavljati na Svetskom takmičenju iz roborike koje se održava u Dubaiju od 24.do 27.oktobra. Učenica je četvrtog razreda OŠ “Mija Stanimirović” u Nišu i najbolji je programmer u svojoj ...

Nastavak na JUGpress.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Megafon.co. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Megafon.co. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.