Jeftinija voda i iznošenje smeća

Izvor: Blic, 21.Okt.2009, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftinija voda i iznošenje smeća

Cene vode i iznošenja smeća najverovatnije će već od novembra biti niže za oko pet odsto. Do pojeftinjenja će doći zbog ušteda koje su ostvarila ova dva komunalna preduzeća, tako da se stvorio prostor da ona mogu da funkcionišu i sa cenama nižim od sadašnjih. Ovo će biti prva korekcija cena naniže u poslednjih nekoliko godina.

Smanjenje cena vode i iznošenja smeća inicirao je gradonačelnik Dragan Đilas koji je naložio JKP „Beogradski vodovod i kanalizacija" >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i JKP „Gradska čistoća" da, osim štednje koju su bila dužna da sprovedu, urade i sve neophodne analize i provere da li „ima mesta" smanjenju cena njihovih usluga.

- Analiziralo se sve, od prihoda, rashoda, preko amortizacije, ali i svih onih parametara koji utiču na cenu. Tako se došlo do toga da, uz postojeće uštete koje su preduzeća napravila, visinu cene vode i iznošenja smeća možemo da oslobodimo za oko pet odsto. Ovo smanjenje je rezultat i toga da su novi direktori u ova dva preduzeća počeli da posluju na nešto drugačiji način, odnosno efikasnije i uz manje troškove, što je takođe razlog za ovakvu odluku - kaže izvor „Blica" iz Skupštine grada.

On kaže da ne zna tačan plan na kojim pozicijama je menadžment ova dva preduzeća našao prostor za smanjnjenje cene, ali da je bitno da čak i sa tim ona sama pokrivaju svoj rad i nemaju dotacija od Grada.

Odluka o smanjenju cena vode i odnošenja smeća najpre treba da bude usvojena od strane upravnih odbora ova dva preduzeća, zatim od Gradskog veća, i konačno na sednici Skupštine grada koja bi trebalo da bude održana sledeće nedelje.

Poslednja korekcija cene vode bila je 23. septembra 2008. godine, i to za oko osam odsto, tako da kubni metar vode (uračunato odvođenje otpadnih voda i PDV) košta 38 dinara. Sa smanjenjem od pet odsto, kubik će koštati 36,1 dinar.

Iznošenje smeća naplaćuje po kvadratnom metru stana i trenutno iznosi 4,24 dinara. Ova usluga je poslednji put poskupela u septembru prošle godine, a pre toga je korigovana u februaru 2007. godine. Sa pojeftinjenjem od pet odsto, Beograđani će iznošenje smeća ubuduće plaćati 4,03 dinara po kvadratu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.