Izvor: Blic, 14.Jan.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jeftin heroin ubija decu po Srbiji

BEOGRAD - Do sredine decembra 2007. godine u glavnom gradu Srbije od droge je umrlo 95 uglavnom mladih ljudi. To je tri puta više nego u istom periodu prošle godine, a ove alarmantne podatke nedavno je obelodanio Lambe Đorejlijevski, šef Odseka za suzbijanje narkomanije u beogradskoj policiji.

„Blic" saznaje da je broj umrlih heroinskih narkomana u prestonici veći deset do 15 odsto od zvaničnih podataka, jer policija evidentira samo one zadesne smrti, kada nađe mrtvog >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << narkomana, sa špricem u veni ili priborom pored tela. Pojedini slučajevi otkriju se tek kada se telo pošalje na obdukciju.

U Novom Sadu u proseku godišnje 20 narkomana umre od prekomerne doze heroina, a u toj crnoj statistici nisu evedentirani oni koji su umrli zbog korišćenja drugih narkotika.

- Narkomani se predoziraju iz nekoliko razloga. Heroin koji uzmu može biti čistiji od onoga na koji su navikli, ili prljaviji jer se ova droga miksuje sa paracetamolom, šećerom u prahu, pa čak i smrtonosnim otrovom za pacove. Do smrti može dovesti i kombinacija sa alkoholom, posebno žestokim pićima, ili sedativima. Narkomanima opasnost preti i posle apstinencije, kada se organizam delimično očisti. Doza koja im je nekada bila uobičajena može da bude smrtonosna - kaže sagovornik „Blica" iz MUP Srbije.

Naš sagovornik napominje da je broj korisnika heroina koji se predoziraju i umru svake godine je sve veći, a jedan od glavnih razloga je sve manja cena opijata . Prema njegovoj tvrdnji kvoter ili četvrtina grama se prodaje od 600 do 800 dinara, u zavisnosti od grada, ali i čistoće droge. Načelnik novosadske Klinike za bolesti zavisnosti Nikola Vučković u razgovoru za jedan novosadski dnevnik izneo je još alarmantniji podatak, a to je da se na ulicama Novog Sada doza heroina, odnosno četvrt grama ove droge, prodaje se za svega 300 do 500 dinara.

- To je prava bagatela i ne pamti se kada je droga u Novom Sadu bila tako jeftina. Džoint se prodaje za evro po komadu. Sreća u nesreći je da ovdašnji narkomani još nemaju dovoljno para da kupuju preskupi kokain - rekao je Vučković.

Niska cena proizilazi iz kvantiteta i količine droge koja se zadržava na narko-tržištu Srbije.

- Poznato je da preko naše teritorije prolazi heroin u tranzitu iz Avganistana i Turske ka zemljama Zapadne Evrope, ali sve veće količine zadržavaju se i na narko-tržištu Srbije. Samo u prvoj polovini ove godine MUP je zaplenio 411 kilograma droge, među kojom čak 170 kilograma heroina. Te zaplene ukazuju na velike količine koje se švercuju, ali i zadržavaju u Srbiji - navodi naš sagovornik.

Posebno zabrinjava činjenica da osim većeg broja narkomana, pada i starosna granica kada deca počinju sa upotrebom droge.

Prema rečima dokrora Vučkovića u Novom Sadu najmlađi narkomani imaju 13 ili 14 godina i oni koriste marihuanu.

Sa 16 godina počinju da uzimaju amfetamine, a nešto kasnije prelaze na heroin, a najkritičniji period je od 18. godine - naveo je Vučković.

Ostavljaju drugove da umru u mukama

Nedavno je u selu kod Kikinde narkoman nađen mrtav. Policija je ubrzo protiv njegovih prijatelja, takođe narkomana, podnela krivičnu prijavu zbog nepružanja pomoći, jer su pobegli umesto da pozovo pomoć kada su videli da mu je loše. Narkomani kada vide da im se drug predozirao, ostavljaju ga i beže jer se plaše policije, objašnjava naš sagovornik iz MUP-a.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.