Jedriličar propao kroz led, tri sata trajalo spasavanje!

Izvor: SrbijaDanas.com, 20.Jan.2019, 00:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedriličar propao kroz led, tri sata trajalo spasavanje!

Dejan Grubišić jedrio po zaleđenom jezeru, kad je led pukao, a on upao u vodu na 300 metara od obale. Spašavali ga policajci, vatrogasci, ronioci, vojska, izvukli ga na obalu posle tri sata drame

Subotičanin Dejan Grubišić (40) u četvrtak je jedva spašen pošto je skoro tri sata proveo u ledenoj vodi, kad je tokom jedrenja po zaleđenom Palićkom jezeru led pukao pod njim, na oko 300 metara od obale!

MARADIK U SUZAMA ISPRATIO MALU MILICU! Nastavnica ispričala >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << kako su se ona i kolege do zadnjeg časa borili za život svoje učenice! (FOTO)

Grubišića su spašavali vatrogasci, policajci, ronioci i vojnici, čak je i jedan dron nadgledao trosatnu akciju izvlačenja na obalu! Dejan i dvojica vatrogasaca završili su na kraju u bolnici zbog smrzotina!

Neverovatna drama počela je oko 12 sati, kada je Dejan, zaljubljenik u ekstremne sportove, odlučio da sa jedriličarskom daskom krene na jezero. Leda je bilo, ali je tog dana temperatura bila deset stepeni Celzijusa, pa se on polako topio. Nažalost, Dejan je pogrešno procenio da će led biti dovoljno debeo da po njemu bezbedno jedri.

Jedan od Grubišićevih spasilaca ispričao nam je da je Dejanu pukao led pod nogama nasred jezera, na oko 300 metara od obale.

Dvojica spasilaca koji su pokušavali da izvuku Dejana iz vode i sami su propali kroz led i upali u jezero

- Upao je u hladnu vodu i nikako nije mogao da se popne natrag na led. Srećom, prolaznici su sa obale primetili da je neko upao u vodu i odmah su pozvali policiju i Hitnu pomoć. Brzo su stigli vatrogasci i ronioci, zatraženo je i amfibijsko vozilo od preduzeća "Palić Ludaš" kako bi što bezbednije prišli Grubišiću - priča ovaj spasilac.

Međutim, pošto je led zbog visoke temperature postajao sve tanji, i spasilačke ekipe su imale mnogo muke da priđu jedriličaru, koji se jedva održavao na površini vode.

- Prvi pokušaji izvlačenja iz vode umalo su završili tragično, jer su dvojica spasilaca koji su pokušavali da izvuku Dejana iz vode i sami propali kroz led i upali u jezero. Zatim je usledio još jedan pokušaj izvlačenja, i kad se činilo da je Dejan već izašao iz vode, led je ponovo pukao i on je sa dvojicom hrabrih spasilaca ponovo ostao izolovan u ledenoj vodi, nasred zaleđenog jezera - opisuje ovaj spasilac.

U tom trenutku su već tri života bila ugrožena i u pomoć su pozvani i vojnici, ronioci i jedriličari, kako bi se pronašli što lakši čamci, kojima su potom tri ekipe upućene prema sredini jezera. Za to vreme zaleđenu površinu jezera osmatrao je i jedan dron.

Među spasiocima je bio i ronilac Milan Pavković, koji je svojim iskustvom i savetima želeo da pomogne Dejanu kako bi posledice smrzavanja organizma, zbog dugog boravka u hladnoj vodi, bile što manje.

Tek oko 15 sati spasioci su lakim čamcem uspeli da priđu Grubišiću i dvojici vatrogasaca. Izvukli su ih iz vode i pomoću konopaca su svi preko leda dovučeni na obalu.

Pukom srećom, niko od njih nije teže povređen, ali su zadobili smrzotine prvog stepena, zbog čega su zbrinuti u bolnici. Što se Dejana tiče, njega je spasla odeća namenjena za jedrenje u zimskim uslovima, koja je sprečila teže posledice po njegovo zdravlje.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.