Jednostavnija procedura zapošljavanja stranaca

Izvor: RTS, 18.Apr.2019, 15:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jednostavnija procedura zapošljavanja stranaca

Ministar za rad Zoran Đorđević obrazložio je u Skupštini predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju stranaca.
Zoran Đorđević je izjavio da će biti pojednostavljeno zapošljavanje stranaca i da će stranim investitorima biti olakšano ulaganje u našu zemlju.

"Ovaj zakon je pravi signal da je Srbija zemlja ubrzanog razvoja i da postoji zainteresovanost stranaca da rade u njoj i investitora >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da investiraju", naglasio je Đorđević.
Ministar je naveo da su prošle i pretprošle godine otvorena određena pitanja oko tog zakona u cilju pojednostavljenja procedura, izdavanja dozvole za rad i lakše primene propisa u praksi.
Ovaj predlog zakona prate istovremeno i izmene i dopune Zakona o strancima, kojima se vrši pojednostavljenje postupka prilikom pribavljanja odobrenja za privremeni boravak i preciziraju odredbe koje uređuju pribavljanje viza za duži boravak, naveo je Đorđević.
Na primer, dok je stranac još uvek u postupku pribavljanja vize za duži boravak po osnovu zapošljavanja i dok je još uvek u inostranstvu poslodavac može preduzeti aktivnosti pred Nacionalnom službeom za zapošljavanje (NSZ) u cilju izdavanja radne dozvole, napomenuo je ministar.
Predviđeno je objedinjeno postupanje NSZ prilikom produženja radne dozvole za upućena lica i radne dozvole za kretanje u okviru privrednog društva, kao i mogućnost izdavnja radne dozvole strancu kome je odobrena viza za duži boravak po osnovu zapošljavanja.
Objedinjeno postupanje podrazumeva da se teret pribavljanja dokumentacije i drugo što je potrebno prebacuje na NSZ, čime je poslodavcu znatno olakšan postupak produženja radne dozvole.
Zakon o zapošljavanju stranaca usvojen je 2014. godine, a od početka njegove primene, Nacionalna služba za zapošljavanje izdala je ukupno oko 33.160 dozvola za rad, novih i produženih.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.