Izvor: NoviMagazin.rs, 25.Dec.2018, 18:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstvo obeležilo 74 rođendan protestom protiv mera Prištine

Zaposleni u "Jedinstvu", najstarijem srpskom štampanom mediju na Кosovu, njihove kolege novinari i gosti proslavili su danas 74 rođendan tog lista protestnom šetnjom od sedišta redakcije kod glavnog mosta, do zgrade Euleksa u severnoj Кosovskoj Mitrovici.

Ukazujući na štetnost odluka Prištine o uvodenju taksi na sve proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, novinari su naveli su da su stanovnici Кosova >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << već 35 dana lišeni mogućnosti kupovine i čitanja dnevne štampa na srpskom jeziku, koja ne stiže iz centralne Srbije.

"Mi, novinari 'Jedinstva' bezrezervno smo uz svoj narod, podržavajući pravdu i istinu tokom protekle 74 godine i tako će biti i u narednim godinama", poručio je na skupu direktor novinsko-izdavačkog Javnog preduzeća (NIJP) Panorama Svetozar Vlahović i dodao da "Srbi traže pravo za sebe, ne osporavajući ga drugima".

Podsećajući da je jedno od osnovnih ljudskih prava i pravo na informisanje na maternjem jeziku, član Upravnog odbora "Panorama-Jedinstva" i Udruženja novinara Srbije Dragana Zečević je apelovala na kosovske zvaničnike da "prestanu da ograničavaju pravo Srba na informisanje na srpskom jeziku i da hitno obezbede nesmetanu distribuciju štampe".

"Danas zabrana štampe na srpskom jeziku, sutra zabrana udžbenika, nije li to pritisak na srpski narod da se informiše iz tuđe štampe, da uči iz tuđih knjiga, da se polako i sigurno proteruje srpski jezik, a Srbi izgube identitet na izvorišnom mestu srpskog naroda. Zato pozivamo i evropsku i svetsku Federaciju novinara, OEBS, EU, SAD, Reportere bez granica i druge međunarodne aktere da spreče kršenje osnovnih ljudskih prava Srba na Kosovu i Metohiji, jer distribucija informacija mora biti oslobođena svih ekonomskih i političkih ograničenja", rekla je Zečević.

Direktor Doma kulture Gračanica, jedinog mesta gde građani centralnog Кosova od nedavno mogu da prelistaju jedan od pet primeraka dnevnih novina, rekao je da će uspeh protesta biti ukoliko bude izašao neki dobar tekst, koji će u nekom od svetskih medija uspeti da probije blokadu i ukaže na neslobodu da se čitaju novine na svom jeziku.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Prištinski list "Jedinstvo" godišnjicu obeležio protestom

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Dec.2018

Prištinski list "Jedinstvo" 74. godišnjicu rada obeležio je danas protestom ispred zgrade Euleksa u Severnoj Mitrovici, na kojem su novinari, akademski građani i pesnici iskazali nezadovoljstvo povodom uvođenja takse od 100 odsto i protestovali protiv kršenja prava na javno informisanje...Svetozar...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.