Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 08.Mar.2012, 19:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinstveni birački spisak - ispit za lokalne samouprave

NOVI SAD -

Jedinstveni birački spisak koji Srbija dobija prvi put od uvođenja višestranačja, biće predstavljen sutra u Beogradu. Građani će od sada moći da budu upisani samo u jednoj lokalnoj samoupravi, ali će kako je ranije najavio ministar za ljudska prava i državnu upravu Milan Marković, moći da biraju gde će glasati.

Nakon što jednistveni birački spisak bude zaključen, svaki građanin moći će uz ličnu kartu da proveri svoje podatke u sedištu opštinske >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << uprave, a po prvi put i SMS-om ili na internet stranici nadležnog ministarstva.

To je zapravo elektronska baza podataka o biračima na teritoriji cele republike.

S druge strane, građani će sada moći da odaberu da li će glasati u mestu boravka ili prebivališta, ali će o tome morati na vreme da se izjasne.

Inače, lokalne samouprave prvi put će imati uvid u biračke spiskove drugih gradova, a za ažuriranje ličnih podataka birača biće zadužen i MUP.

Neažurni birački spiskovi bili su do sada najveći problem, kažu u Gradskoj izbornoj komisiji. Građani su im se najčešće javljali zbog poziva koje su dobijali na ime preminulih rođaka ili ljudi koji su odavno promenili adresu prebivališta.

Jedinstveni birački spisak trebalo bi to da promeni.

Da li je Srbija spremna za ovako veliki poduhvat, odnosno koliko se razvijenost lokalnih samouprava na ovom polju razlikuje, videćemo već sledeće nedelje nakon raspisivanja izbora

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Predstavljanje jedinstvenog biračkog spiska

Izvor: S media, 09.Mar.2012, 08:43

Jedinstveni biračkog spisak, oformljen prvi put od uvođenja višestranačkog sistema u Srbiji predstaviće danas Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu...Za izbore novi jedinstveni birački spisak..Birački spiskovi spremni za "svaki slučaj"..Marković: Politika...

Nastavak na S media...

Prvi put elektonski jedinstveni birački spisak

Izvor: Blic, 09.Mar.2012

Beograd - U Srbiji će na predstojećim izborima prvi put od uvođenja višestranačkog sistema biti korišćen jedinstven birački spisak kao elektronska baza podataka, rekao je danas ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković...Na konferenciji za novinare Marković je rekao da...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.