Izvor: Blic, 02.Dec.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedinica za sve zadatke

Jedinica za sve zadatke

NIŠ - Da Srbija ima elitnu policijsku jedinicu koja je spremna i obučena da u svakom delikatnom trenutku reaguje na bilo kom delu teritorije, bilo da se radi o upadu terorista, zatvorskoj pobuni, hapšenju opasnih kriminalnih grupa ili nemirima na ulicama i sportskim manifestacijama, potvrdili su juče pripadnici niškog odreda Žandarmerije.

Proslava Dana jedinice bila je prilika da se uruče godišnje nagrade najboljima, a široj javnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << prikažu veštine i znanja kojima raspolažu niški žandarmi.

Svečana smotra, kojoj su prisustvovali načelnik Resora javne bezbednosti, general-major Miroslav Milošević, komandant Žandarmerije, general-major Borivoje Tešić, predstavnici niške policije, 63. padobranske brigade i druge ugledne zvanice, počela je uz stihove himne 'Bože pravde', a okončana je gromoglasnim pokličem iz stotinu grla: 'Živela Srbija!'. Komandant odreda niške Žandarmerije, potpukovnik Bratislav Dikić istakao je da su od 1. decembra 2001. kada je ova jedinica počela sa izvršavanjem zadataka, do danas poboljšani uslovi, ali da glavni problem - problem adekvatnog smeštaja, još nije rešen.

- U ovoj godini pripadnici Žandarmerije su imali 28 angažovanja van sedišta jedinice u Nišu, u ukupnom trajanju 187 dana. Ova dobro obučena jedinica je spremna da u bilo kom trenutku izvrši sve zadatke na bilo kom delu teritorije Srbije - istakao je potpukovnik Dikić.

Fizička spremnost pripadnika ove jedinice mogla se videti tokom demonstracije borilačkih veština: daske i crepovi pucali su kao od šale pod udarcima čeličnih pesnica. Žandarmi su prikazali kako se golim rukama odbraniti od napada šipkom i nožem i demonstrirali penjanje uz veštačku stenu pod punom opremom. Branko Janačković

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.