Jedanaestomesečnom dečaku hitno potrebna pomoć

Izvor: RTS, 18.Jan.2018, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedanaestomesečnom dečaku hitno potrebna pomoć

Jedanaestomesečni Stefan Stojković iz Vionice kod Ivanjice živi bez bubrega, a terapiju svakodnevno prima u izuzetno neuslovnoj porodičnoj kući. Teškoj materijalnoj situaciji doprinela je i povreda njegovog oca Blagoja koji, zbog toga, više ne može da radi. Šestočlana porodica živi samo od socijalne pomoći.
Blagoje je ostao invalid prilikom seče stabala u šumi. Zbog teških povreda više nije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sposoban za rad.

"'Posle toga niko hteo nije da me zove da radim u šumi tako da sam ostvario socijalnu pomoć od koje nemam dovoljno sredstava da živim, za decu", kaže Stojković,"prvo za Stefana, mnogo mi treba za njegovo lečenje."
Od rođenja, Stefan nema jedan bubreg. Drugi nije u funkciji, pa mu 24-godišnja majka Jelena svakodnevno daje terapiju kod kuće:
"Bilo mi je mnogo teško posle operacije, kada su mi pokazivali kako moram dam u dajem terapiju. Mene je bilo strah da li će ga to boleti. Navikla sam se sad."
Stojkovići skromno žive. Imanje nije veliko, imaju samo jednu kravu. Na ime socijalne pomoći ova šestočlana porodica prima mesečno nešto više od 17.000 dinara.
"Nekako se snalazimo, preživljavamo", kaže Radoje Stojković, "ali kako - to naša muka zna i naš trud."
Za probleme ove porodice u ivanjičkoj lokalnoj samoupravi nisu znali, ali su odmah ponudili pomoć i sa nama otišli do golijskog sela u kome žive Stojkovići.
"Prvo da obezbedimo higijenske uslove, pakete hrane, jer ne smemo dozvoliti da ova deca prvo nemaju osnovne elemente za život, kao što je čista sredina oko njih, pogotovu zbog situacije u kojoj se nalazi mlađe dete Stefan", naglašava Momčilo Mitrović, zamenik predsednika Opštine Ivanjica. "Zatim ne smemo dozvoliti da budu bez hrane i osnovnih sredstava. Moraju biti obezbeđeni sa finansijske strane."
Stojkovićima je dragocena svaka pomoć. Zahvaljujući plemenitim ljudima, od jesenas imaju kupatilo.





Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.