Jedan zahtev u SE ipak nije prošao

Izvor: B92, 25.Apr.2023, 13:42

Jedan zahtev u SE ipak nije prošao

Pokušaj albanskog premijera Edija Rame da u Savetu Evrope ospori izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima nije prošao.

Kako je rekla Elvira Kovač, članica delegacije Skupštine Srbije pri SE i potpredsednica Parlamentarne skupštine SE, na jučerašnjoj sednici Biroa PSSE je odlučeno da se o inicijativi Albanije sačini samo informacija.

Na dan kada je pred Specijalnim sudom u Hagu počelo suđenje bivšim liderima OVK, 3. aprila, Rama je saopštio da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Albanija u PSSE prikupila potpise za novu rezoluciju, koja bi osporila rezoluciju Dika Martija iz 2011. godine. Rama je tada poručio da su u rezoluciji Martija "bez ikakvih činjenica, iznete strašne optužbe na račun OVK za trgovinu ljudskim organima".

Kovačeva ističe da nije teško prikupiti 20 potpisa, iz minimum pet zemalja i dve političke grupe, za pokretanje neke inicijative u Savetu Evrope.

"Samim tim, taj zahtev je morao da bude na dnevnom redu Biroa PSSE, ali on može da donese različite odluke. Kada neko pokrene inicijativu za donošenje rezolucije, kao što je to učinila Albanija, ne mora odluka da bude da od toga nastane izveštaj, kao što je Tirana htela. Oni su hteli da njihova inicijativa bude prosleđena na komitet za pravna pitanja, da izaberu izvestioca i da se na kraju ispostavi da 'Žuta kuća nije postojala. To nije prošlo", navodi Kovačeva.

Ona objašnjava da je Biro PSSE usvojio predlog da od inicijative Tirane nastane samo informacija, koja nema neku političku težinu, jer neće se raditi nikakav izveštaj, već će se sačiniti informacija u vezi sa inicijativom.

"Zaista bi bilo nečuveno dovoditi u pitanje ranije izveštaje i rad komiteta Saveta Evrope. To bi bio neviđeni presedan, to se nikada ranije nije dogodilo", kaže Kovačeva.

Ona ističe da je odluka da Ramina inicijativa ne dovede do novog izveštaja Saveta Evrope na Birou PSSE doneta aklamacijom.

"Sekretarijat je predložio da se u vezi sa Raminom inicijativom napravi samo informacija, ne i izveštaj, i svi na Birou su se saglasili sa tim", kaže Kovačeva za Kosovo onlajn.

Kovačeva podseća da su poslanici PSSE još u oktobru prošle godine, kada je Rama na zasedanju u Strazburu govorio o osporavanju Martijevog izveštaja, burno reagovali.

"Rama je bio prilično neprijatan i nepristojan u nastupu, govorio je protiv rada SE. Poslanici su se pobunili, kao i raniji predsednici odbora za pravna pitanja PSSE", ističe Kovačeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

KRAH EDIJA RAME U SAVETU EVROPE! Albanslkom premijeru propao plan - nije uspeo da zataška "Žutu kuću"

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Apr.2023, 07:59

Albanski premijer Edi Rama nije uspeo da u Savetu Evrope poništi izveštaj nekadašnjeg izvestioca Dika Martija o trgovini organima otetih Srba na Kosovu i Metohiji i severu Albanije!..Ramina inicijativa da se donese nova rezolucija koja bi osporila Martijev izveštaj bila je dnevnom redu Biroa Parlamentarne...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.