Jedan dom zdravlja  za 300 hiljada stanovnika

Izvor: Blic, 16.Sep.2010, 01:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Jedan dom zdravlja za 300 hiljada stanovnika

Za smanjenje gužvi u objektima Doma zdravlja „Novi Beograd” neophodna je izgradnja bar još dve zdravstvene stanice. Komfornije lečenje za oko 300.000 Novobeograđana može se očekivati tek za oko dve godine, a u planu je nadogradnja centralne zgrade Doma zdravlja u Ulici Goce Delčeva i i izgradnja nove zdravstvene stanice na Bežanijskoj kosi.

Novi Beograd je deo prestonice koji je već nekoliko godina u ekspanziji i sve je više pacijenata. Nažalost, kapaciteti doma zdravlja >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ostaju isti, pa bi za taj broj stanovinika, prema važećim normama, bilo potrebno još 18 lekara opšte medicine. Problem je što oni nemaju gde da rade dok se ne izgrade novi objekti.

- Objekat na Bežanijskoj kosi nam je preko potreban. Trenutno, stanovnici tog dela Novog Beograda idu po okolnim abulantama, ali svuda je gužva i nije im blizu. Na Bežaniji ćemo izgraditi objekat za zdravstvenu stanicu gde će raditi 12 lekara opšte medicine, pedijatri, ginekolozi i laboratorija - kaže za „Blic” dr Božica Novaković, direktorka DZ „Novi Beograd”.

Ipak, da bi se krenulo u realizaciju ove ideje potrebno je da se obezbedi javna površina gde će se graditi zdravstvena stanica. Postojao je prostor koji je 2003. prenamenjen, tako da se sada intenzivno traga za novom lokacijom na Bežaniji. Dr Novaković očekuje da će novac za izgradnju obezbediti Grad i Ministarstvo za NIP.

-Očekujem da će brže ići nadogradnja centralne zgrade doma zdravlja u Goce Delčeva. Svakog dana kroz naše objekte prođe više od 6.000 pacijenata. Samo na opštoj medicini, gde je uvek najveća navala, bude više od 3.000 pacijenata dnevno. Novi objekti su nam zaista neophodni - ponovila je dr Novaković, uz očekivanje da bi gradnja zgrade na Bežaniji mogla da počne sledeće jeseni i da bude gotova do kraja 2011. godine.

Trenutno, medicinske sestre nemaju svoje sobe, tako da je otežan rad u timovima lekar-sestra. Gužve koje su aktuelne u svim domovima zdravlja u ovom su pokušali da otklone sistemom zakazivanja, koji je, kako kažu, dao delimično dobre rezultate.

Objekti DZ „Novi Beograd”

- Centralna zgrada u Ulici Goce Delčeva

- Veliki objekat u Bloku 44 u Nehruovoj

- Medicina rada kod IMT-a

- Ambulanta na Ledinama

- Ambulanta Staro sajmište

- Ambulanta u skloništu na Bežanijskoj kosi

- Ambulante u Centru „Sava” i Bloku 28

Sekretarijat će da „pogura"

Gradski sekretar za zdravstvo dr Zoran Blagojević je upoznat s planovima oko izgradnje novih objekata koji bi pripadali DZ „Novi Beograd". On kaže da će Sekretarijat „pogurati” te ideje i da su više nego realne potrebe Novobeograđana da se leče komfornije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.