Ječam obadovao šabačke poljoprivrednike

Izvor: RTS, 30.Jun.2020, 16:05

Ječam obadovao šabačke poljoprivrednike

U šabačkom kraju uveliko se žanje ječam! Prinos te žitarice je veći od šest tona po hektaru što je, prema rečima poljoprivrednika i stručnjaka, iznad proseka i očekivanog roda.
Rodom ječma napunjene su prikolice i brojni ambari u šabačkim selima. Prinos žitarice koju poljoprivrednici uglavnom koriste za ishranu stoke, iznenadio je i ratare i stručnjake.

Šapčanin  Milian Mirković je prezadovoljan! Procenjuje da je prinos 7 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << do 8 tona po hektaru.  
Nalivanju zrna i prinosu iznad proseka najviše su doprinele padavine u prethodnih mesec dana.
Kombajner Stefan Dragojević ceni da je to  popravilo kvalitet zrna.
Iako je žetva ječma počela kasnije nego inače, za skidanje useva vremana ima. Osim roda, ove godine je i kvalitet zrna iznad očekivanog.
"U mačvanskom delu, nema ispod sedam tona po hektaru. Dakle, ne pričamo o proseku, prvi otkosi su pokazali da će ipak biti godina bolja nego prosečna. Imam informacije od skladištara da je hektolitar, 77-78, dakle, to je izuzetna priča. Ove godine ipak imamo i kvalitet i kvantit,'' zadovoljan je Darko Simić, PSSS Šabac.
Šabački poljoprivrednici očekuju i dobar rod pšenice, koju su sporadično već počeli da žanju.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.