Javna rasprava o Strategiji za povratak na KiM

Izvor: RTS, 31.Mar.2009, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Javna rasprava o Strategiji za povratak na KiM

Ministarstvo za KiM otvorilo javnu raspravu o Strategiji održivog opstanka i povratka na Kosovo i Metohiju. Strategija predviđa ostvarenje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava, ekonomski rast i razvoj, promoviše multietničnost i kulturnu raznolikost, kao i saradnju sa međunarodnom zajednicom.

Ministarstvo za KiM otvorilo je javnu raspravu o Strategiji održivog opstanka i povratka na Kosovo i Metohiju koja će trajati do 6. aprila ove godine.

Cilj strateškog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << okvira Ministarstva za KiM i Vlade Srbije jeste da se omogući održivi opstanak i povratak raseljenih i izbeglih Srba i drugih nealbanaca i rešavanje pitanja interno raseljenih u pokrajini.

U radnoj verziji strategije, Ministarstvo za KiM predviđa ostvarenje, zaštitu i unapređenje ljudskih prava i osnovnih sloboda, očuvanje kulturnog identiteta, ekonomski rast i razvoj, jačanje kapaciteta lokalne samouprave i stvaranje uslova u saradnji sa međunarodnom zajednicom za održiv povratak i opstanak.

Strategija, koja se ustanovljava za period od 2009. do 2015. godine, promoviše multietničnost i kulturnu raznolikost.

Nosilac realizacije Strategije je Ministarstvo za Kosovo i Metohiju, a Republika Srbija će nastojati da pronađe načine "da se u datim okolnostima eliminišu najizraženiji oblici siromaštva na Kosovu i Metohiji".

Strategija u skladu sa Rezolucijom 1244

Strategija će biti realizovana u saradnji sa međunarodnom civilnom i vojnom misijom, ustanovljenom u skladu s Rezolucijom 1244 SB UN, izveštajima generalnog sekretara UN od 12. juna i 24. novembra 2008. godine i Predsedničkim saopštenjem SB UN od 26. novembra 2008. godine.

Dokument predviđa i saradnju sa agencijama UN i drugim međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama, a strategija će se realizovati i putem bilateralne pomoći.

U ostvarivanju opštih ciljeva Strategije, od posebnog značaja je saradnja s Kancelarijom Visokog komesara za ljudska prava UN, navedeno je u dokumentu.

Akcioni planovi će biti utvrđivani za period od tri godine.

Pravo na povratak zasnovano je na međunarodnim principima zaštite osnovnih ljudskih prava i sloboda, koji su obuhvaćeni Vodećim principima UN o internoj raseljenosti.

To podrazumeva povratak izbeglih i raseljenih u svoje domove, obezbeđenje sigurnosti života, osnovnih sloboda i prava, uključujući i povratak imovine, kao i stvaranje drugih uslova za trajan opstanak na starim ili, zavisno od uslova, na novim prebivalištima.

Kriza otežava sprovođenje plana

Obezbeđivanje sredstava biće otežano zbog globalne ekonomske krize, zbog čega se, kako se navodi u tekstu Strategije, naročito mora voditi računa o realnim domaćim i međunarodnim izvorima, kao i o efikasnosti utroška sredstava.

Izvori finansiranja mogu biti budžet Srbije i donatorska sredstva iz fondova UN, EU i pojedinih država.

Srbija će u razumnom roku i uz definisanje u akcionim planovima obezbediti povoljne bankarske kredite za različite namene, uz državnu garanciju.

U nešto manjoj meri, sredstva se mogu očekivati od pojedinih gradova, privrednih subjekata i pojedinaca, posebno iz dijaspore.

Radi potpune i uspešne realizacije Strategije, u roku od tri meseca biće izrađeni i usvojeni detaljni operativni akcioni planovi za njeno sprovođenje, sa precizno definisanim aktivnostima, rokovima i nosiocima.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Promovisanje suživota, ali i suvereniteta

Izvor: Danas, 31.Mar.2009

Ministarstvo za Kosovo i Metohiju otvorilo je juče javnu raspravu o Radnoj verziji strategije održivog opstanka i povratka za period od 2009. do 2015. godine, u kojoj se predlažu mere koje bi trebalo da „omoguće opstanak Srba i nealbanaca na KiM i povratak interno raseljenih lica“.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.