Jasenovac: I ove godine u tri kolone

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Apr.2021, 10:46

Jasenovac: I ove godine u tri kolone

Dva dana do obeležavanja godišnjice proboja u logoru Jasenovac, vladin protokol još nije gotov, potvrdio je premijer Andrej Plenković i dodao da će incidrati da vlada ima svoj venac, što u najavi znači da će ove godine ponovo ispod Kamenog cveta mogle biti tri kolone.

Prošle godine na obeležavanju 75. godišnjice proboja u logoru Jasenovac prvi put nakon nekoliko godina na jednom mestu se našao zajedno hrvatski državni vrh i predstavnici manjinskih naroda Srba, Roma >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Jevreja.

Zajednički venac položili su tada predsednik, premijer i predsednik parlamenta, Zoran Milanović, Plenković i Gordan Jandroković.

Ove godine ponovo je u najavi drugačija slika, a istoričar Tvrtko Jakovina za zagrebačku N1 tv. kaže da u tom smislu postoje problemi na dva nivao i da će se ove godine vratiti na obeležavanje proboja u Jasenovcu u tri kolone.

Tumači da za to postoje dva nivoa problema, prvi stari i nerešeno pitanje sa upotrebom pokliča "za dom spremni" u javnosti, a drugi je

priključivanje, kako kaže, predsednika Republike vencima premijera i predsednika parlamenta.

Nerešavanje pitanja upotrebe u javnom prostoru pokliča 'za dom spremni' je razlog da jevrejske, romske i antifašističke zajednice idu odvojeno na posebnu komemoraciju od predstavnika države.

Drugo pitanje je, kaže Jakovina, priključenje predsednika Republike vencima prepremijera i predsednika parlamenta.

Govoreći o drugom razlogu, saradnji između Banskih dvora i Pantovčaka, Jakovina kaže da ona nedozvoljava zbog različitih razloga da se predsednik i premijer nađu na istome mestu.

Smatra da se njteže u toj situaciji događa žrtvama, a sa time se, podsetio je, živi šet godina.

Državni vrh ne može zajedno zbog svega što se događalo proteklih meseci.

"Isto tako, to je najbolji pokazatelj da hrvatski političari katkad teško mogu pronaći konsenzus i možda shvatiti da ovde nisu zbog vlastite partije, koliko god one uzurpirale, nego bi morale biti zbog interesa Republike, a ovde i zbog onoga što Jasenovac jeste bio i zbog žrtava koje su tamo ubijene", rekao je Jakovina.

Jasenovac bi, ističe, trebalo da bude mesto koje pokazuje da to nema veze niti s trenutnim ljubavima ili partijama na vlasti.

"To bi trebalo da bude ugrađeno u naš nacionalni kod kao što su neke druge stvari u Hrvatsku i time ne treba spekulisati", rekao je Jakovina.

Ističe da se Hrvatska mora odrediti prema Jasenovcu jer, kako navodi, "mi imamo drugi tret, jer Srbi su stradavali samo u Hrvatskoj.

"Rat je bio i pre 30 godina, koji je imao iste aktere, treba se prema tome odrediti, mi o tome treba da razgovaramo, moramo biti svesni da se tragedija dogodila od nekih koji su takođe bili na vlasti, i o tome treba da se dogovore trojica predsednika u Hrvatskoj. Žrtve su te koje su tamo važne. Tih 15 minuta nema mesta za glumu", rekao je Jakovina.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.