Japanci otkrili rakiju sa Gledićkih planina

Izvor: Danas, 04.Maj.2016, 18:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Japanci "otkrili" rakiju sa Gledićkih planina

Kraljevo - Za Vaskršnje praznike, u zaseoku "Rakija", u selu Gledić na istoimenoj planini, u domaćinstvu Veljović - Đusić, koje proizvodi čuvenu "Rakiju iz Rakije" odzvanjalo je “kampai-kampai... Tako je na njihovom maternjem jeziku, iliti po naški "živeli" uzvikivala, posle svake ispijene čašice rakije, grupa od 13 turista iz Japana.

Novinari, prevodioci, turistički radnici, gastronomi, koji su u Srbiju stigli u organizaciji Slow Food Presidium "Crvena Ranka plum >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << rakija from Gledić", Slow Food convivijum Gledić i Udruženje "Crvena ranka" iz Kraljeva, nisu krili svoje oduševljenje našom rakijom. Za njih je to novootkriveni ukus, nešto potpuno drugačije od njihovog sakea. U Japanu je uobičajeno da se posle napornog posla i stresa osoba opusti uz koju čašicu i to njihove kompanije, na izvestan način, i podstiču. To je, najčešće, pivo koje su u Japan doneli nemački industrijalci u drugoj polovini XIX veka.

No, ako mlađi piju pivo stariji, a takva je upravo i bila grupa koja je, danas, boravila u Glediću - više preferiraju "žestinu". Tim pre i nisu krili svoje oduševljenje kvalitetom rakije od sorte šljiva "crvena ranka" a za grejanu, ili "šumadijski čaj" tek! A kada im je serviran "šumadijski ručak" - kupus iz zemljanog lonca i prase sa ražnja, nestale su sve barijere, posebno ona jezička i do izražaja je došlo i ono slično među tako dalekim narodima, a to je "ljubav" prema dobroj kapljici i još boljem zalogaju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.