Janković: Srbija vodeća u zaštiti prava starijih

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2021, 14:22

Janković: Srbija vodeća u zaštiti prava starijih

Srbija je prva država koja je uradila Poseban izveštaj o diskriminaciji starih građana sa punom svešću i spremnošću da stavi fokus na zaštitu ljudskih prava starijih i bude lider na ovom polju u regionu, istakla je danas u Sofiji poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

Kako je saopštila njena kancelarija, poverenica je učestvovala na Ministarskoj konferenciji o demografskoj otpornosti "Oblikovanje demografske budućnosti Evrope, putevi za napredovanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << društva u svetu brzih demografskih promena" u Sofiji, gde je predstavila primere dobre prakse u Srbiji.

Ona je istakla da je Beograd u septembru bio domaćin regionalnog predstavljanja Globalnog izveštaja UN o diskriminaciji na osnovu starosti, odakle je poslat globalni poziv na akciju "Stop diskriminaciji".

Jankovićeva je navela programe koji se sprovode širom Srbiji, gde u kulturnim centrima stariji pružaju besplatne obuke mladima iz likovnog i kulturnog stvaralaštva, a u volonterskim centrima stariji građani pružaju podršku svojim sugrađanima u svakodnevnom funkcionisanju.

Kao primer povezivanja više generacija u primeni naučnih saznanja, Jankovićeva je predstavila klub "Evergreen", gde više generacija istraživača socijalnih prilika rade zajedno, navodi se u saopštenju Kancelarije poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.